17  березня 

Українська мова

СТРУКТУРА ТЕКСТУ: ЗАЧИН, ОСНОВНА ЧАСТИНА, КІНЦІВКА; ВІДОМЕ Й НОВЕ. ТЕМА Й ОСНОВНА ДУМКА ТЕКСТУ


Текст (від лат. - «зв’язок», «поєднання», «тканина») — писемний або усний мовленнєвий масив, що становить лінійну послідовність висловлювань, об’єднаних змістом та формально-граматичними зв’язками. Інколи текст складається з одного речення — загадки, скоромовки, прислів’я, крилаті вирази.

1.Структурний аналіз тексту:

Зачин:

Поле скінчилось, почався ліс. Між вербами заблищала ріка. Яринка пішла лісовою стежкою над стрімким берегом.

Основна частина:

Стежка зникла на піщаному горбі над рікою, що химерно звивалася між борами. На невеличкій галявині дівчинка спинилася. На сосні то щезала, то знову з’являлася білка. Навколо сюрчали цвіркуни, гуділи бджоли. Вуркотіли горлиці, кричали над урвищем гострокрилі стрижі.


Кінцівка:

Дівчинка була тут не вперше, але кожного разу її вражав цей широкий іскрометний світ (О. Донченко).

ЗАВДАННЯ: 

Визначити структуру тексту та розбити на частини.

Село! О скільки любих, чарівних споминів пробуджується в моєму старому серці при цьому милому слові! Село! І от стоїть переді мною наша вбога, стара, біла хата, з потемнілою солом’яною покрівлею і чорним димарем, а біля хати на причілку яблуня з чорнобокими яблуками... Коло воріт стоїть стара розлога верба з засохлим верховіттям, а за вербою стоїть клуня, оточена стогами жита, по косогору піде вже сад... А за садом левада, за левадою долина, а в долині тихий струмочок ледве-ледве дзюрчить, оточений вербами та калиною і окутаний широколистими, темно-зеленими лопухами. В цьому струмочку від навислими лопухами купається кубічний білявий хлопчисько, а викупавшись, перебігає він долину і леваду. Вбігає в тінистий сад і падає під першою грушею або яблунею і засипає справжнім, непорушним сном (За Т. Шевченком)

Домашнє завдання :

► Напишіть міні-твір на одну із тем («Я і моя Батьківщина», «Велична премудра природа»), дотримуючи належної структури тексту.



МАТЕМАТИКА

ТЕМА: ВІДНІМАННЯ ДРОБУ ВІД ОДИНИЦІ. 

Щоб від одиниці відняти звичайний дріб, треба одиницю подати у вигляді неправильного дробу з однаковими чисельником і знаменником, що дорівнюють знаменнику від’ємника, і виконати віднімання.

Різницею двох мішаних чисел є мішане число, ціла частина якого є різницею цілих частин зменшуваного і від’ємника, а дробова частина є різницею дробових частин зменшуваного і від’ємника.

 

Наприклад:  1-1/3=3-1/3=2/3

(Один відняти одна третя дорівнює  три відняти один ,дріб три. дорівнює дві третіх)


Домашнє завдання:

Обчисліть:

1- 4/17

1-13/15

1-4/47

1-3/22

1-24/25

1-16/37






Природознавство

Тема: ЛИСТОНОГІ,КИТОПОДІБНІ. ЗОВНІШНІСТЬ, СПОСІБ ІСНУВАННЯ.  

Посилання на відео-урок

https://youtu.be/c47vbmzEMVA

Китоподібні - вторинноводні плацентарні ссавці типу хордових тварин, які повністю перейшли до життя у воді та мають рибоподібне тіло. Китоподібні є найбільшими тваринами з усіх, що коли-небудь жили і нині живуть на нашій планеті. Синій кит може досягати в довжину 25 м, а вага його - 120 т.

Ряд китоподібних ділиться на два підряди: зубаті та беззубі кити. Представники цих двох груп тварин різко відрізняються за зовнішнім виглядом і внутрішньою будовою. Зубаті кити мають багато зубів однакової форми, вони виловлюють рибу, головоногих молюсків, тюленів поштучно і утримують здобич за допомогою язика і зубів. Беззубі кити ловлять ракоподібних і риб великими партіями, проціджуючи воду цедільний апаратом - китовим вусом, який представляє собою рогові пластинки на верхній щелепі і небі.

Вважається, що ці два підряди походять від китів вимерлої групи, прабатьками яких, в свою чергу, були наземні парнокопитні ссавці, які перейшли до життя у воді. До зубатих китів, менш спеціалізованих, відносяться косатки, кашалоти, морські свині і дельфіни. До беззубих, або вусатих китів, належать гладкі кити, полосатикові, сірі кити. Ряд китоподібних об'єднує 38 родів і понад 80 видів тварин.

Китоподібні мешкають в усіх океанах і деяких морях. Зустрічаються холодолюбиві види, які живуть у полярних і приполярних водах, такі як гренландські кити, нарвали, білухи. Є теплолюбні види (карликові кашалоти, дельфіни), що живуть у тропічних і субтропічних водах. Космополітичні види - косатки, кашалоти, полосатики. Переважна більшість китоподібних є стадними тваринами, причому в стадах може бути від сотень до тисяч особин. Деякі види швидко плавають, інші незграбні у воді. Більшість китоподібних тримаються ближче до поверхні води, рідкісні види здатні пірнати на велику глибину, як кашалот. Одні види китів ведуть осілий спосіб життя, інші регулярно здійснюють сезонні міграції.

Зовні кити схожі на риб, але відрізняються від них теплокровністю, наявністю легеневого дихання, залишків волосяного покриву, внутрішньоутробним розвитком ембріона, вигодовуванням дитинчат молоком і рядом інших ознак, характерних для всіх ссавців. Тіло китоподібних обтічне, торпедоподібної форми.

Передні кінцівки цих тварин трансформувалися в ласти, від задніх кінцівок залишилися тільки рудименти тазового поясу. Хвостовий плавець китоподібних є складкою шкіри, яка рухається у вертикальній площині. Це основний орган руху китоподібних. Пружна та еластична шкіра цих тварин практично позбавлена волосяного покриву, а його відсутність компенсується добре розвиненим підшкірно-жировим шаром (іноді його товщина перевищує 0,5 м).

Легені у китоподібних мають великий об’єм, що дає їм можливість тривалий час перебувати під водою. Ніздрі китоподібних розташовані на тімені у зв'язку з водним способом життя. Вони відкриваються тільки в момент вдиху і видиху, а весь інший час закриті спеціальними клапанами. У прохолодну погоду водяний пар повітря, що видихається, конденсується, утворюючи фонтан - оригінальну «візитну картку» багатьох китів.

У китоподібних відмінно розвинені органи чуттів, зокрема, зір і слух. Ці тварини народжують вже сформованих дитинчат, які здатні відразу ж плисти за матір'ю.

Китоподібні є промисловими тваринами. Інтенсивне полювання на них заради м'яса, жиру, китового вуса призвело до різкого зменшення їх чисельності. П'ять видів вусатих китів були занесени до Міжнародної Червоної книги


ГЕОГРАФІЯ

ТЕМА: КРАЇНИ ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ. 

Західна Європа- один з найрозвинутіших регіонів у світі. Особливо виділяються за своїм рівнем розвитку Велика Британія, Фракція, Німеччина. 

Ознайомитись з географічним положенням,  кліматичним умовами, господарської діяльності та населення цих країн.

Посилання на урок на сайті:

https://geomap.com.ua/uk-g7/844.html


Відповідати на запитання до теми.