20 березня 

УКРАЇНА У ХІХ СТ.

ТЕМА: УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ ПІД ВЛАДОЮ РОСІЇ.УСТИМ КАРМЕЛЮК. 

Посилання на відео урок 

https://youtu.be/kSlP408SPjA

Наприкінці XVIII ст., унаслідок трьох поділів Польщі, російсько-турецьких війн, ліквідації Гетьманщини і Запорозької Січі, українські землі опинилися під владою Російської та Австрійської імперій.

Російська імперія володіла Слобожанщиною, Лівобережжям, Правобережжям і Півднем, що складало близько 85 % земель, заселених українцями. У складі Австрійської імперії перебувало приблизно 15 % українських земель, а саме Східна Галичина, Північна Буковина та Закарпаття. Території, що перебували під владою Російської імперії, прийнято називати Наддніпрянською Україною, а ті, що входили до складу Австрійської імперії, – західноукраїнські землі.

Після приєднання українських земель до Російської імперії на них було поширено загальноімперський адміністративний устрій. На середину XIX ст. із 10 генерал-губернаторств Росії три розташовувалися в Наддніпрянщині. Генерал-губернаторство – велика територіально-адміністративна одиниця, до складу якої входило декілька губерній. Генерал-губернаторів призначав і звільняв лише імператор, він мав практично необмежену владу (військову, адміністративну, судову, фінансову). До складу трьох генерал-губернаторств на українських землях входило дев'ять губерній, у яких адміністративно-виконавчу функцію здійснювали губернатори. Губернії поділялися на повіти, на чолі яких стояли справники.

Адміністративно-територіальний поділ не враховував етнічного складу населення. На Лівобережжі українці становили 95 % населення, Слобожанщині – 86 %, Правобережжі – 85 %, Півдні – 74 %. Чимало українців заселяло Кубань, Дон, частини Воронезької, Курської, Гродненської, Могилівської і Бессарабської губерній.

Адміністративно-територіальний устрій українських земель у складі Російської імперії

 

Найчисленнішою національною меншиною на українських землях були євреї. Після першого поділу Польщі російський уряд запровадив у 1791 р. для євреїв "смугу осілості", за межами якої їм селитися заборонялося. Вона проіснувала до 1917 р. Уся Наддніпрянщина, крім Слобожанщини, входила до "смуги осілості". Крім цього, євреям було заборонено селитися у Києві, Миколаєві, Севастополі, державних та козацьких селах Полтавщини. У багатьох містах були створені спеціальні єврейські квартали.


ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: вчити тему, ЗНАТИ ОСНОВНІ дати та ПОДІЇ.

Українська мова

Див. ЗАВДАННЯ за 19.03. Повторення.

МАТЕМАТИКА. 

Повторення. Див.урок 19.03. Доопрацювати

ЛІТЕРАТУРНЕ ЧИТАННЯ.

БІОГРАФІЯ Стельмаха. Див.заняття за 19.03. Прослухати аудіокнигу або фільм "Щедрий вечір"