Тема: До Дня нашої столиці – міста Києва. Як тебе не любити...

Діти, ви навчались 12 років у прекрасному Києві, місті, що розташувалось на двух берегах великого Дніпра, де багато парків та скверів, музеїв та театрів. Ви - випускний клас, бажаю вам завжди любити те місто, де будете мешкати, це додає сил та натхнення. Наше місто Київ кожного року в останні вихідні травня святкує свій День народження. Тож давайте разом дізнаємось більше про наше чудове місто!

Кожна держава має свою столицю-головне місто країни. Столиця України - місто Київ. Київ -політичний та економічний центр нашої країни. Тут є Адміністрація Президента, Верховна Рада, Кабінет Міністрів, Верховний Суд України та інш. Київ залишається у серці кожного, хто хоча б раз у ньому побував. Сьогодні ви дізнаєтесь багато нового та цікавого.

Наш Київ - старовинне місто. Він заснований понад півтори тисячі років тому. Колись оселилися тут люди і назвали своє місто - Київ. Послухайте про це легенду. Колись давним-давно на цьому місці були тільки гори, вкриті густим лісом. У лісі жили дикі звірі-ведмеді, кабани,олені та дикі кози. А повз гори протікала, як і зараз ,велика ріка. Одного разу прийшли сюди брати - Кий, Щек , Хорив та їхня сестра Либідь. Вони,мабуть,припливли човном по річці,бо доріг чи шляхів тоді майже не було, і люди могли найвільніше пересуватися річками.

- От яке гарне місце! - сказали брати, - побудуємо собі тут житло і будемо жити! Оселилися тут брати з сестрою на високих горах біля Дніпра. Кий сидів на горі, де нині узвіз Боричів, а Щек сидів на горі, що нині зветься Щекавиця, а Хорив- на третій горі, що прозвалася Хоревиця. І збудували град в ім’я старшого брата і назвали його Київ. «Град» - це так називалося тоді укріплення, огорожа». Чий град? «- Кия, Київ град». Отак і виникла назва - Київ.

Київ - велике і красиве місто. Він стоїть на річці Дніпро. Більшою своєю частиною Київ розкинувся на горбистому правому березі. Рівнинний лівий берег Дніпра почав освоювання пізніше. Тут виросли великі житлові масиви - Русанівка, Березняки, Райдужний…Центр Києва розмістився на високому березі Дніпра.

У Києві багато красивих вулиць. На всіх вулицях уздовж тротуарів висаджені дерева -каштани, липи, тополі, клени. Недаремно Київ називають одним із найзеленіших міст нашої країни. Особливо красиві вулиці навесні, коли починають цвісти каштани. Здається, наче все місто вдяглося в яскраве святкове вбрання і ось-ось засвітять свої білосніжні свічки. Каштани стали символом міста. У гербі Києва також зображена квітуча гілка каштана. На вулицях і площах Києва висаджено багато квітів.

Найкрасивіша вулиця Києва-Хрещатик. Широкий, просторий, з зеленими алеями каштанів. Хіба можна повірити, що там у давнину був глибокий яр ,а навколо шумів густий ліс. Яр цей називався Хрещатим. Від його назви пішла назва вулиці.

Київ називають містом-садом. Бо тут є багато парків і скверів, а ще- ботанічний сад. В його колекції-тисячі видів і сортів дерев, кущів, трав і квітів з усіх континентів. Особливо красивий сад під час цвітіння бузку, коли повітря напоєне ніжним ароматом його квітів. Всі милуються цими чудовими кущами різноманітного забарвлення і відтінків.

Справжньою окрасою Києва є його мости. Їх у місті багато. Двох’ярусний міст метро з’єднує правий берег міста з житловими масивами. По верхньому ярусу моста мчать вагони метро, а по нижньому-вантажні та легкові автомобілі. Металевий суцільнозварний міст Патона споруджено без жодного гвинта та гайки. Красивий Пішохідний міст через Дніпро ,що ніби високо підвішений над водою.

У Київ можна потрапити різними шляхами: повітряним і водним, залізничним і автобусним. Більшість районів Києва з’єднані лініями підземної залізниці-метро. Пасажири спускаються по рухомим сходах-ескалаторах на підземні станції, а звідти роз’їжджаються в різні кінці міста. Деякі лінії метро місцями проходять по поверхні.

У Києві встановлені пам’ятники українським письменникам і поетам:

І.Франку,Л.Українці,І.Котляревському,Г.Сковороді,,..

Сьогодні Київ зачаровує людей красою золотоверхих храмів, архітектурою будинків і мостів. Але вам варто знати, що дуже багато пам’яток старовини не збереглися до наших днів. Колись такі прекрасні київські річки, як Либідь,Дарниця,Почайна вже давно не милують людей своєю красою…

Київ сучасний! Славна столиця України, квітучий сад, місто веселих пісень і творчої праці. Крилатий вітер з Дніпра розвиває над вільним Києвом Блакитно-жовтий прапор свободи й незалежності.

https://www.youtube.com/watch?v=3Izfihhmdag


https://www.youtube.com/watch?v=o_FKuIJa9So


https://www.youtube.com/watch?v=Ne9Hfj3dq38