Сьогодні ми з вами повторимо правила здорового способу життя та поговоримо про те, як важливо не піддаватися шкідливим звичкам.

     В житті дуже складно відмовитися від чогось привабливого. Дуже часто ми погоджуємося, добре розуміючи, які неприємності і наслідки для здоров'я за цим послідують. Іноді такі вчинки відбуваються із-за солідарності з товаришами, бажання не бути "білою вороною", але частіше всього тому, що не усвідомлюється цінність власного здоров'я. 

Деякі діти хочуть здаватися дорослими і пробують курити, пити вино. Зустрічаються і ті, хто пробує наркотики. Це дуже шкідливі затії. Адже звикнути до поганого легко. Набагато важче потім позбутися  небезпечної звички.

Курець спочатку і не помічає, як він отруює свій організм. Адже в тютюні є сильна отрута - нікотин. Він легко проникає в кров, накопичується у внутрішніх органах і поступово руйнує їх. Тільки людина не відразу помічає це. Так, буває, що після першою цигарки паморочиться голова. Це організм подає сигнал тривоги. Багато школярів курять не тому, що їм подобається курити, а тому, що хочуть здаватися дорослішими. І через кілька років той, хто палить, починає кашляти, задихатися під час бігу або навіть при ходьбі, швидко втомлюватися. І чекають курця хвороби органів дихання: астма, туберкульоз, рак.

Не менш шкідливий і алкоголь. Від нього теж страждають всі внутрішні органи. Отруєння мозку призводить до того, що у людини погіршується пам'ять, вона важче засвоює нове.

Наркотики часто називають «білою смертю». Чим раніше людина звикає до них, тим швидше вмирає. Хронічні наркомани взагалі живуть мало. Наркотики повністю висмоктують з людини всі сили. Немає ніякої сміливості в тому, щоб спробувати наркотик. А ось якщо людина зуміла відмовитися, значить, у неї дійсно є сміливість і воля.

-Умійте сказати " НІ " всім шкідливим звичкам.


І дуже хочу дати вам декілька порад великого славетного українця, всесвітньо відомого лікаря Миколи Амосова:

- щоб не хворіти, потрібні власні зусилля, постійні та значні. Замінити їх не можна нічим. Людина, на щастя, настільки досконала, що повернути здоров'я можна завжди, тільки необхідні зусилля повинні зростати з віком і поглибленням хвороб.

- основними складниками здоров'я є фізичні навантаження, обме­ження у харчуванні, загартування, час і вміння відпочити. І ще - щасливе життя!  

- природа милостива: досить 20—30 хвилин інтенсивної фізкультури у день.

- треба обмежувати себе в смачній, але не корисній їжі.

- уміти розслаблятися.

- у народі кажуть,  що здоров'я — щастя вже само собою.

Чи варто боротися за здоров'я? Подумайте.