Сьогодні ми з вами повторимо правила здорового способу життя і те, як важливо не піддаватися шкідливим звичкам.

     В житті дуже складно відмовитися від чогось привабливого. Дуже часто ми погоджуємося, добре розуміючи, які неприємності і наслідки для здоров'я за цим послідують. Іноді такі вчинки відбуваються із-за солідарності з товаришами, бажання не бути "білою вороною", але, частіше всього тому, що не усвідомлюється цінність власного здоров'я. 

Деякі діти хочуть здаватися дорослими і пробують курити, пити вино. Зустрічаються і ті, хто пробує наркотики. Це дуже шкідливі затії. Адже звикнути до поганого легко. Набагато важче потім позбутися від небезпечної звички.

Курець спочатку і не помічає, як він отруює свій організм. Адже в тютюні є сильна отрута - нікотин. Він легко проникає в кров, накопичується у внутрішніх органах і поступово руйнує їх. Тільки людина не відразу помічає це. Так, буває, після першої цигарки голова паморочиться. Це організм подає сигнал тривоги. Багато школярів курять не тому, що їм подобається курити, а тому, що хочуть здаватися дорослішими. І через кілька років той, хто палить, починає кашляти, задихатися при бігу або навіть при ходьбі, швидко втомлюватися. І чекають курця хвороби органів дихання: астма, туберкульоз, рак.

Не менш шкідливий і алкоголь. Від нього теж страждають всі внутрішні органи. Отруєння мозку призводить до того, що людина просто - напросто дурнішає, у нього погіршується пам'ять, він важче засвоює нове.

Наркотики часто називають «білою смертю». Чим раніше людина звикає до них, тим швидше вмирає. Хронічні наркомани взагалі живуть мало. Наркотики повністю висмоктують з людини всі сили. Немає ніякої сміливості в тому, щоб спробувати наркотик. А ось якщо людина зуміла відмовитися, значить, у нього дійсно є сміливість і воля.

-Умійте сказати " НІ " всім шкідливим звичкам.


І дуже хочу дати вам декілька порад великого славетного українця, всесвітньо відомого лікаря Миколи Амосова:

- щоб не хворіти, потрібні власні зусилля, постійні та значні. Замінити їх не можна нічим. Людина, на щастя, настільки досконала, що повернути здоров'я можна завжди, тільки необхідні зусилля повинні зростати з віком і поглибленням хвороб.

- основними складниками здоров'я є фізичні навантаження, обме­ження у харчуванні, загартування, час і вміння відпочити. І ще - щасливе життя! На жаль, без перших умов людина здоров'я не забезпечить. 

- природа милостива: досить 20—30 хв. фізкультури у день, але такої, щоб задихнутися, спітніти і щоб діяльність пульсу збільшилася вдвічі.

- треба обмежувати себе в смачній, але не корисній їжі.

- уміти розслаблятися — наука, але до неї потрібен ще характер. Якби він був!

- у народі кажуть; що здоров'я — щастя вже само собою.

Чи варто боротися ся за здоров'я? Подумайте.