Загартовування організму.

Загартовування – це цілий комплекс заходів, а не просто обливання холодною водою вранці. Загартовування – це спеціальне тренування терморегуляторних процесів організму. Мета загартовування – підвищення стійкості організму до низьких температур, поліпшення імунітету, стійкість до переохолодження і перегрівання.


Яка користь від загартовування організму?

  1. Загартовування зміцнює здоров’я організму.
  2. Завдяки загартовуванню ви зможете легше переносити сильні морози і високі температури.
  3. Ви покращите імунітет, що допоможе вам хворіти набагато рідше і легше переносити хвороби.
  4. Крім цього, загартовування чудово впливає на нервову систему людини.
  5. Внаслідок постійного загартовування людина покращує терморегуляторні здатності організму, допомагаючи швидше адаптуватися до непередбачуваних умов.
  6. Завдяки загартовуванню ваш організм зможе швидше реагувати на зміни зовнішнього навколишнього середовища, швидше регулювати внутрішню температуру.
  7. Загартована людина стає більш урівноваженою, стійкою до стресу.
  8. Загартовування контрастним душем допомагає позбавитися від зайвої ваги та целюліту.
  9. Під впливом процедур загартовування м’язи приходять в тонус, що робить їх більш пружними.
  10. Також загартовування чудово впливає на стан шкіри. Мова не йде про дивовижне омолодження або позбавлення від зморшок, однак, пружність шкіри помітно покращиться, а значить, деякі зморшки стануть менш помітними.

Проте, не варто забувати, що також у комплексі з загартовуванням необхідно правильно харчуватися, займатися фізкультурою, відмовитися від шкідливих звичок.

Правила загартовування

1. Поступовість.
Як і в будь-якому починанні, не варто все робити поспіхом. Основне правило загартовування – поступове збільшення дозування. Починати необхідно з невеликої інтенсивності. Наприклад, душ з прохолодною водою. Поступово ви можете зменшувати температуру води.

Річ у тім, що загартовування викликає серйозні відповідні реакції організму, тому зайва старанність може призвести тільки до проблем – з боку серцево-судинної системи, центральної нервової системи.

2. Регулярність.
Все, що ми робимо, повинно мати систематичний характер. Важливо займатися загартовуванням регулярно, щоб організм звикав до навантажень. Варто відзначити, що часті та короткі впливи набагато ефективніші, ніж довгі, але рідкісні. Найкраще виробити власний режим тренувань та дотримуватися його. При цьому не можна робити велику перерву. Вчені одного з європейських інститутів довели факт, що незалежно від періоду тренувань, організм повертається до попереднього незахищеного стану рівно через місяць "відпочинку"

3. Індивідуальність.
Всі ми надзвичайно різні, тому важливо враховувати індивідуальні особливості нашого організму перед початком. Очевидно, що процес загартовування буде різним для дитини, дорослого здорового чоловіка та жінки похилого віку. Найкраще за рекомендаціями та настановами звернутися за консультацією до лікаря перед тренуванням.

4. Різноманітність.
Загартовування – це не тільки вплив холодної температури. Тому важливо застосовувати й обливання холодною водою, і сонячні ванни, і вплив високих температур.

5. Відновлення.
Важливо застосовувати різні види загартовування, але також важливо правильно застосовувати режими відпочинку. Не можна починати наступну процедуру загартовування, якщо організм ще не відновився після першої.

Зміцнення судин

Людина має імунну систему, яка допомагає організму захищатися від хвороб. Імунітет запрограмований розпізнавати віруси, бактерії, ракові клітини і знешкоджувати їх. Але найменший збій у роботі імунітету -- відразу з'являються проблеми зі здоров'ям. Найбільш ефективним способом підтримки сил імунної системи є загартовування. У чому секрет загартовування? Під час охолодження (промерз, потрапив під дощ або промочив ноги) виникає така реакція: організм уповільнює віддачу тепла і починає виробляти його більше, щоб зігрітися. При надлишку тепла починають активуватися різні віруси і шкідливі мікроорганізми, що знаходяться всередині нас постійно. Таким чином починається застуда. Що стосується загартованої людини, то її організм не такий чутливий до переохолодження, тому він і залишається здоровим. Спека теж легше переноситься загартованим організмом: треновані судини є захистом для серця під час перевантажень. Кров циркулює краще, а значить, кисень та інші поживні речовини розносяться по клітках.

Загартовування на свіжому повітрі

Багато людей з великим скепсисом ставляться до процедури загартовування: обтирання, обливання, контроль за температурою води ... Але є й більш природні методи: аеробні навантаження на свіжому повітрі -- відмінний старт на шляху до зміцнення захисних сил організму. Якщо немає протипоказань, то варто спробувати ранкові або вечірні пробіжки. Проте спочатку бігати треба дозовано: спочатку 10-ти хвилинна ходьба для розминки, далі біг пару хвилин, потім знову ходьба і знову біг. Почати можна з 30-ти хвилинних марафонів, через деякий час тривалість бігу можна збільшувати, спираючись на власні відчуття. Якщо біг не до душі, тоді можна тренуватися на найближчому стадіоні або спортивному майданчику, де є турніки, бруси або тренажери.

Правильне харчування

Ще один важливий моментів у підтримці захисних сил організму -- здорове харчування. Літо й осінь -- сезони, багаті всілякими овочами, фруктами і ягодами. Заміни макарони і картоплю на овочі та каші; торти, тістечка і солодку воду -- на фруктові салати і соки. Перекушуй фруктами і ягодами. М'ясо і рибу старайся не смажити, а відварювати або запікати. За кілька годин до сну випивай стакан ряжанки, кефіру -- це оздоровить кишкову мікрофлору, яка, в свою чергу, захистить від багатьох інфекцій.

Загартовування водою

Саме вода є найпотужнішим засобом загартовування. Купання доступне кожній людині -- будь-яка водойма або домашній душ. Але загартовуватися потрібно з розумом, поступово зменшуючи температуру. Саме тому літній час підходить для початку таких процедур. І поступово, коли температура води йде на спад, твій організм вже встигає адаптуватися і стати досить витривалим до більш низьких температур. Звісно, з розгону пускатися вплав не варто -- спочатку змочи ноги, руки, обличчя, шию, після -- занурся.

Паралельно з купанням загартовуйся і в домашніх умовах під душем: коли спекотно, починай з кімнатної температури води, чим далі -- тим холодніше. Після закінчення купального сезону можна переходити на прохолодний або контрастний душ вранці. І якщо з цієї хвилини почнеш загартовувати свій організм, то зануритися в ополонку на Водохресні морози для тебе не складе ніяких труднощів!

І не забувай основний принцип загартовування -- регулярність. Візьми собі за правило після літа продовжувати біг, прогулянки, дотримуватися здорового харчування і проводити водне загартовування.     https://www.youtube.com/watch?v=9UqtJBzGbjc