Тема: Люби музику - це дихання природи… 

Діти, ми з вами багато говоримо про мистецтво. Вивчаємо різні види, стилі, жанри, напрямки. Сьогодні знову поговоримо про музику, тому що для нас з вами музика – це особливий вид мистецтва, ми з вами вчимося слухати все – природу, середовище, наші почуття.. І це прекрасно.

У світі народжуються і живуть люди з різними уподобаннями, характерами, темпераментами… Та, думаю, що немає жодної людини, яка би не захоплювалася музикою.

Бог наділяє людину різними талантами, дарами, вміннями, проте музика лунає у серці майже кожної людини. Протягом життя ми чуємо різні звуки природи, спів птахів, – і це також своєрідна музика, яка є нерозлучна з нашим життям. У вільний час ми завжди слухаємо улюблені музичні композиції і відчуваємо, що наша душа починає розквітати, неначе квітка, дозволяючи поринути нам у свій внутрішній світ. У такі моменти ми розуміємо, що музика – це дихання наших душ!

Існує багато стилів та жанрів музики: церковна, інструментальна, вокальна музика.

Кожна людина звикає з самого народження чути музику. У кожного є улюблений стиль музики, музика, яка розслабляє і та, яка напружує. Всі ми вже давно помітили, що роль музики в нашому житті досить велика, музика може впливати на наш настрій, заспокоювати нас піднімати настрій і так же погіршувати його.

Чому ж різним людям подобається різна музика і як вона впливає на наше життя? Музика будує особливу субкультуру, змінює погляди людей на багато речей, формує стиль одягу, стиль спілкування, стиль всього життя.

Різна музика має різний вплив на людину. Адже деякі мелодії здатні навіть покращувати людську пам'ять, вони також допомогають вибудовувати асоціативний ряд певних подій і моментів життя.

Музика близько пов'язана з медициною. Уже давно виявили, що музика Баха, Бетховена та інших класиків чудово діє на людей, виліковує від хвороб. Існує навіть спеціальна назва, напрямок у сучасній медицині - орнітотерапія.

Виявляється, кожна людина безперервно, на генетичному рівні пов'язана з музикою, вірніше зі звуками. Ці звуки можуть виходити від птахів, тварин та самої природи. Сама людина, не помічаючи за собою, розслабляється і оздоровлюється за рахунок цих звуків. Адже голоси тварин і птахів зафіксовані вже давно в нашій підсвідомості, як певний подразник. Він може бути пов'язаний, як з позитивними, так і з негативними емоціями.

Як виявили психологи, мелодія з ритмом 60 ударів на хвилину, діє на людину як медитація, вона цілком здатна відвернути будь-яку людину від будь-якої проблеми, сповільнюючи мозкову діяльність. Якщо слухати таку музику, активно поліпшується пам'ять, працездатність, спокій і впевненість у собі.

Все пояснюється тим, що людський мозок просто припиняє зайве вироблення енергії, яка йде на ті самі негативні емоції, які заважають правильно думати, збивають з пантелику і змушують зайвий раз нервувати. Так само, прослуховування класичної музики сприяє запам'ятовуванню інформації. У боротьбі з безсонними ночами може врятувати «Сумний вальс» Сібеліуса, а п'єси Чайковського просто творять чудеса.

Музика впливає не тільки на моральний і емоційний стан людини, а й на роботу внутрішніх органів, таких як серця і на активність артеріального тиску. Для тих, хто хоче активно збільшити свій тиск, варто слухати музику енергійну,  а для стабілізації серцевого ритму рекомендується прослуховування спокійної мелодії.

Дуже цікавий факт полягає в тому, що спокійна мелодія може позитивно впливати на кров. Та мелодія, яка викликає у людини задоволення, активно збільшує в крові обсяг лімфоцитів, і відповідно всьому організму людини стає набагато простіше боротися з будь-якими хворобами.

Виявляється, що музика має величезний вплив на інтелектуальні здібності і можливості людини, адже мелодія музики сприяє збільшенню емоційної людської активності. І, як виявили, саме в цей період активності, підвищуються інтелектуальні здібності.

Твори Чайковського та Сібеліуса ви можете послухати, посилання нижче:

https://www.youtube.com/watch?v=9a4DnEWXMHM

https://www.youtube.com/watch?v=zlHTQ10sIqU