Тема: «Моя майбутня професія – моє майбутнє життя»

Ця тема особливо цікава вам, учням випускних класів.

          Діти, ми з вами живимо у важкий, але цікавий час. Час, коли чергова світова криза, що її спровокував славнозвісний коронавірус, вимагає від людства швидких та орігінальних рішень. Вибір професії – це ваш крок у загадкове майбутнє. Тож давайте разом подумаємо, як цей крок зробити правильно.

         Обираючи професію, треба пам 'ятати, що здійснити відповідальний крок вибору треба свідомо, враховуючи свої нахили та здібності, особисті та громадські інтереси. Погляд на професію як на постійну, на все життя справу —хибний, бо не враховує, що людина має різносторонні здібності, які дають можливість накопичувати спеціальні знання та навички у різних сферах діяльності, та й світ диктує свої вимоги, що швидко змінюються.

Розподіл професій на погані й хороші, цікаві та не цікаві, легкі й важкі  - помилковий.  

        Значення професії  залежить не від характеру роботи, а як до неї ставиться сама людина. Професію не слід обирати за компанію. Такий вибір тільки випадково буває вдалим. Інколи за зовнішньою привабливістю професії приховані й труднощі. Так, професію програміста інколи цінують за можливість заробляти великі гроші, або професію турагента – за можливість мандрувати і споглядати світ, . Але ж треба враховувати і всі труднощі, що супроводжують ці та інші види діяльності.

Світ професії значно ширший, понад 40000, ніж коло навчальних предметів, тому ототожнення улюбленого предмета з професією не є надійним орієнтиром у виборі професії. До того ж, з’являються все нові і нові професії, про які люди навіть думати не мали змоги ще кілька років тому.


       Народна мудрість каже: щасливий той, хто радісно йде на роботу і з радістю повертається додому. Але, щоб радісно було йти на роботу, треба одержувати від неї задоволення, а це залежить від вдало обраної професії. Тож бажаю кожному з вас не помилитися у своєму виборі.

Пам'ятайте золоту формулу вибору професії: «Хочу — можу — маю — треба».

         Посилання на відео, яке вам може допомогти у виборі:

https://www.youtube.com/watch?v=8_FjXw4bYPo