Тема: Що таке порядність?

         Правда й брехня…, чесність, порядність і брехливість – ці поняття дуже часто супроводжують людину. Але одне з них возвеличує, а інше ганьбить її.

Як не розгубитися, як відрізнити правду від брехні, плітки від істини, наклеп від щирості?

Послухайте притчу.

Ця історія трапилась дуже давно у старовинному місті, де мешкав один мудрець. Слава про його мудрість розійшла­ся далеко за межі міста. Та жив у тому місті один чоловік, який заздрив славі мудреця. І от вирішив він придумати таке запитання, щоб мудрець не зміг на нього відповісти. Пішов чоловік на узлісся, спіймав метелика, заховав його у доло­нях і подумав: «Запитаю я в мудреця: скажи, о наймудріший, який метелик у мене в руках — живий чи мертвий?». Якщо він скаже «живий», я стисну долоні, і метелик помре; а якщо скаже «мертвий», я розкрию долоні і метелик уле­тить. Ось тоді усі зрозуміють, хто з нас розумніший.

Так усе і сталося. Зловивши метелика, лихий чоловік попрямував до мудреця і запитав у нього: «Який метелик у мене, о наймудріший: живий чи мертвий?». І мудрець, який й насправді був дуже розумною людиною, відповів: «Усе у твоїх руках, чоловіче».


Порядність, чесність, правдивість, скромність завжди були і залишаться найбільшим багатством людини. Ніколи не бреши ні батькові, ні матері, ні друзям, ні знайомим, і незнайомим не бреши. Брехня приносить величезну шкоду, починаючи з того, що заховав щоденник з поганою оцінкою.

Є діти, які бояться говорити правду. Вони думають: «Скажу правду – втрачу друга, кінець дружбі». Але життя спростовує це. Дружба на брехні ніколи не трималася, зовсім навпаки. Багато дітей правильно розуміють критику.

Брехня найчастіше властива людям самолюбним, але слабким і обмеженим. Про те, чи розумна людина, можна судити по тому, наскільки вона правдива. Збрехати – в будь-якому випадку низько і нерозумно.

Я сподіваюся, що ви так не робите. Адже чесність і порядність є найважливішими моральними якостями людини. І, як сказав мудрець у притчі: усе в ваших, діти, руках.

                                                                                                                                                                            

За посиланням прослухайте вірш про порядність в чудовому виконанні автора – Дмитра Лазуткіна.


https://www.youtube.com/watch?v=j8R-1Eutb2o.