Тема: Віртуальна екскурсія до парламентів за допомогою Освітнього центру Верховної Ради України.

        Діти, давайте сьогодні згадаємо приємні моменти нашого життя до карантину. Всі ми з вами відвідали Освітній центр при Верховній Раді України. Пам”ятаєте, як це було цікаво, які приємні люди нас там зустрічали та як розповідали нам про роботу нашого парламенту. Центр зараз працює віддаленно, як і ми з вами. Дівчата нагадують нам цікаві факти.

Країни Європи з найбільшою кількістю парламентарів.

В українському парламенті засідають 450 народних депутатів. А чи знаєте ви скільки парламентарів працюють у законодавчих органах інших країн Європи? Сьогодні з ними і познайомимося

У Франції парламент має дві палати (верхню (348 нардеп) та нижню (577 обранців), де засідають в загальному 925 народних обранців. Верхня називається Сенатом, нижня – Національною Асамблеєю. Іноді скликається об’єднаний Конгрес.


Двопалатний парламент має й Італія, де засідає 951 депутат. У італійців, законотворчий орган розділено на Палату депутатів (630) та Сенат Італії (315). Формально, палати рівні по своєму статусу. Є кілька пожиттєвих сенаторів, але їх кількість варіюється. Цікаво, що іноді парламент Італії може приймати свої власні юридичні рішення, не вдаючись до допомоги судів.


Німеччина має однопалатний парламент, який складається з однієї нижньої палати і налічує 709 депутатів. Цікаво, що розпуск німецького парламенту є винятком та належить виключно до компетенції федерального президента. Відзначимо, що у Німеччині кожна область (земля) має свій уряд та парламент.


А ось найбільший у Європі законодавчий орган знаходиться на Туманному Альбіоні: 1429 осіб. Він розділений на Палату лордів (779) та Палату громад (650). У першій деякі "крісла" передаються у спадок, або їх власники є довічними перами без права для їх нащадків спадкувати. Вищі духовні особи країни теж засідають у Палаті лордів. Палата громад, спочатку створена для представлення інтересів звичайних людей, повністю обирається населенням країни.
Окремою частиною британського парламенту є монарх, але його/її роль наразі радше дорадча і церемоніальна. Монархи мають право розпускати та скликати парламент і схвалювати законопроекти. Одночасно засідати у обох Палатах заборонено, як і голосувати і там і там.


У сусідній з Україною Туреччині (Велике Національне Зібрання) народних обранців також більше, ніж у нашій країні – 600 осіб.


У Польщі депутатів лише на 10 чоловік більше ніж в Україні.

     

Сподіваюсь, вам було цікаво!