Краса природи рідного краю

Ми, люди, невід’ємна частинка природи. Незалежно від наших життєвих потреб, хочемо ми того чи ні, йде дощ, напуває спраглу землю, наповнює ріки; свище вітер і несе зірвані листочки; страшний смерч налітає і знищує все навколо; світить яскраве сонечко і зігріває довкілля; густий білий, як молоко, туман оповиває всю землю і робить її таємничою; приходять на землю день і ніч; ніжні роси випадають на зелену траву і виблискують діамантами та заворожують душу; чарівна веселка враз встає над рікою і кличе у справжню казку.

 Природа різнобарвна і дивовижна, мудра і всесильна. Людина — дитя природи і мусить жити за її законами, любити все те, що дарує вона кожному з нас. А дарує вона нам усе для життя: повітря, воду, тепло, світло та їжу. Без цього людина не може жити. Природа нам, як мати, отже, треба її любити і берегти. Збережемо природу — захистимо себе від біди. 

Знищення одного виду тварин несе за собою величезні втрати інших тварин, що також зникають від нестачі їжі та від хвороб. Якщо, наприклад, знищити всіх вовків у лісах, то через короткий час почнуть гинути олені, косулі та інші звірі, що на них полювали вовки. А це відбувається тому, що у природі відбувається природний відбір, тобто виживають сильні і витривалі звірі, а хворих, слабких знищують хижаки. Хвора тварина не може швидко бігати, тому стає жертвою, але тоді ніякі хвороби не поширюються серед стада. А коли вовків не стане, то серед здорових будуть жити і хворі тварини, а від них заразяться інші, і через деякий час почнеться епідемія, яка може забрати не лише поодиноких тварин, а й цілу популяцію. У тварин немає лікарень і лікарів, тому лікувати їх нікому. Вовки виконують роботу лісових санітарів. Вони підтримують популяції тварин здоровими і сильними. 

Знищення лісів викликає зсуви, які нищать усе на своєму шляху; неправильне розорювання схилів горбів веде до руйнування земельних угідь і виникнення ярів; осушення боліт призводить до пересихання річок, які поповнювалися водами болота; забруднення повітря призводитьдо виникнення «парникового ефекту», що негативно впливає на клімат нашої планети. 

Бездумна людська діяльність призводить до згубних наслідків. Природу треба любити і берегти. Адже вона не лише нас годує, напуває, дає повітря для життя, але й радує своєю неповторною красою, наділяє нас талантами бачити цю красу і милуватися нею. А без краси людина не може жити. Треба навчитися бачити її, відчувати і захоплюватися нею, не бути байдужим до навколишнього світу. Краса природи здатна робити людське серце добрим і щирим. 

https://www.youtube.com/watch?v=R795gjM3xj4