ТЕМА: «Чисте житло – запорука здоров'я»

  • https://www.youtube.com/watch?v=TA-6H0UJ9i0

  • https://www.youtube.com/watch?v=KnWtdqFpkOk

  • https://www.youtube.com/watch?v=pQda3iUt2jg

  • Останнім часом у всьому світі чітко простежується тенденція здорового способу життя і підвищений інтерес до екології. Повним ходом йде боротьба за екологічність у виробництві, упаковці та навіть у моді. У продуктових магазинах намагаються пакувати покупки в паперові, а не поліетиленові пакети, а в модних магазинах, поряд зі шкіряними сумками, продаються еко-сумки, виготовлені з екологічно чистих матеріалів, які можна повністю переробляти при утилізації. Навіть якщо частково відмовитись від використання поліетиленової упаковки, можна зробити свій внесок в збереження навколишнього середовища. Але що стосовно власного житла? Зазвичай, вирує думка, що будинок - це надійне укриття від екологічних небезпек, забрудненого навколишнього середовища за вікном. Таке твердження є великою помилкою. Несприятливі для здоров'я фактори можна зустріти й у власному домі. На щастя, вирішити екологічні проблеми житлових приміщень не так вже й важко, було б бажання. Отож сьогодні у нашій екологічній вітальні ми поговоримо про те, як влаштувати свій побут аби зберегти власне здоров'я та не завдати йому шкоди.

  • Небезпечні для здоров'я хімікати, забруднення та інші реагенти зустрічаються скрізь. Навіть просто сидячи на дивані і дивлячись телевізор людина наражається на небезпеку. Вся справа в тому, що частинки тканини, яка покриває цей диван, можуть відриватись і потрапляти в дихальні шляхи людини, що, звичайно, добре на неї не впливає.

  • Ще один добре відомий побутовий алерген - газ від конфорок. За 1,5 години горіння двох конфорок концентрація вуглеводнів в повітрі в 5 разів перевищує допустиму норму. При недосконалому спалюванні природних та зріджених вуглеводневих газів продукти згоряння містять деякі кількості окису вуглецю, водню, різних вуглеводнів та сажистих частинок. Присутність всіх цих речовин в значних кількостях у житлових приміщеннях є неприпустимим та призводить до забруднення атмосфери отруйними і канцерогенними речовинами.

  • Найпростіший і традиційний спосіб підтримувати екологію житла - провітрювання приміщень. При цьому потрібно враховувати той фактор, що повітря за вікном теж забруднене. Тому бажано провітрювати приміщення рано вранці, коли вуличний рух мінімальний і вечірній пил осів, а також після дощу (особливо після сильної грози). Більш складні та ефективні способи очищення повітря пов'язані з усуненням внутрішніх джерел забруднення повітря

  • Очистіть будинок від хімічних засобів. Останні дослідження довели, що спреї для очищення поверхонь є основною причиною астми у дорослих. Також варто зазначити, що хімічні засоби для чищення не можна використовувати жінкам під час вагітності. Такі засоби можуть призвести до проблем з дихальними шляхами у дитини. Краще користуйтесь засобами на натуральній основі.

  • Боріться з пилом. У 2002 році всесвітньо відома організація Greenpeace проаналізувала зразки пилу з сотні британських будинків і знайшла в багатьох з них такі небезпечні хімікати як ефір фталевої кислоти, бромовані вогнестійкі добавки, алкілфенол і оловоорганічне з'єднання. Тут допоможе вологе прибирання. І чим частіше, тим краще.

  • Позбавтесь килимів. Килими являються природними резервуарами для пилу, який часто є причиною астми та інших алергічних реакцій. Навіть у нових килимах містяться такі шкідливі речовини

  • Обмежуйте використання електроприладів

  • Все перераховане вище це лише мала частина, яку кожен з нас може зробити для того, щоб жити в більш екологічно чистих умовах. Дотримуючись цих простих порад можна значно поліпшити своє житло. Житло характеризується важливим психологічним аспектом. Існує такий вислів «Якщо ви хочете краще пізнати людину - підіть до неї в гості. Там ви побачите, яка вона насправді».