Математика

Тема: Запис десяткового дробу у вигляді звичайного і навпаки.

Добрий ранок!

1. Повторимо запис дробів у вигляді десяткових c.119 № 732

3/10,  9/10,  1/10,  3/100,  9/100,  1/100,  3/1000,  9/1000,  1/1000

На якому місці після коми записуємо десяті, соті, тисячні частини?

2. № 733 Прочитайте десяткові дроби і запишіть у вигляді мішаного числа

1) 4,7 ;  2,3;  74,5;  115,2;  402,1;  39,89;

2) 1,21;  34,93;  100,06;  204,08;  0,31; 0,09;

3) 1,546;  24,312;  38,012;  108,008;  0,036;  0,009;

4) 123,5;  42,35;  4,235;  206,7;  20,67;  2,067.

3. № 734 Запишіть у вигляді мішаного числа:

5,12;   6,2;   42,11;   542,9;   21,444;   65,09;   37,08;   0,2.

Домашнє завдання: с.119 № 735


 

Історія

Тема: Кирило-Мефодіївське братство

Кирило-Мефодіївське братство (товариство) – українська таємна політична організація, яка існувала в Києві протягом грудня 1845 – березня 1847 рр. Ініціаторами створення були В. Білозерський, М. Гулак, М. Костомаров, П. Куліш, О. Маркевич. Членами братства були Г. Андрузький, О. Навротський, Д. Пильчиков, І. Посяда, М. Савич, О. Тулуб. У квітні 1846 р. до братства вступив Т. Шевченко.

Програмні положення Кирило-Мефодіївського братства викладені в «Книзі буття українського народу», «Статуті Слов’янського братства Св. Кирила і Мефодія», підготовлені М. Костомаровим, та в «Записці», написаній В. Білозерським. В основу документів було покладено ідеї панславізму та українського національного відродження. Головне завдання братства полягало в побудові майбутнього суспільства на засадах християнської моралі, шляхом здійснення цілого ряду реформ, зокрема, створенні демократичної федерації слов'янських народів на принципах рівності і суверенності на чолі з Україною; знищенні царизму, скасуванні кріпосного права та станів; встановлення демократичних прав і свобод для громадян; зрівняння у правах всіх слов'янських народів щодо їх національної мови, культури та освіти.

Кирило-мефодіївці, єднаючись на основі спільних політичних поглядів, бачили різні шляхи втілення їх у життя – від ліберально-поміркованого реформізму (М. Костомаров, В. Білозерський, П. Куліш) – до революційних методів боротьби (Т. Шевченко, М. Гулак, Г. Андрузький).

Члени братства вели активну громадсько-політичну діяльність: розповсюджували програмні документи, прокламації («До братів-українців», «До братів-великоросів і поляків»), твори Т. Шевченка; займалися науковою роботою, виступали з лекціями в навчальних закладах Києва, піклувалися про розвиток народної освіти, збирали кошти на відкриття народних шкіл, написання і видання нових книг (зокрема, П. Куліш підготував перший підручник з історії України «Повість про український народ», виданий 1846 р.).

У березні 1847 р. за доносом провокатора О. Петрова діяльність братства була викрита, а його члени заарештовані. Найтяжче було покарано Т. Шевченка, якого віддали у солдати Окремого Оренбурзького корпусу з забороною писати і малювати.


Робота з підручником. с 191

       У 40-х роках ХІХ століття на боротьбу проти існуючого ладу постали нові сили, виникли таємні політичні організації, члени яких прагнули не лише звільнити селян від кріпацтва, а й здобути свободу України. Перша з таких організацій – Кирило-Мефодіївське братство (товариство), що було засноване в січні 1846 року в Києві. До нього входили ті, хто мав величезний вплив на розвиток українського відродження, у тому числі історик Микола Костомаров, на той час професор Київського університету, Пантелеймон Куліш, талановитий письменник і громадський діяч, професор Микола Гулак та інші.

Усього до товариства входило майже 100 братчиків. Серед них був і геніальний поет Тарас Шевченко. Виданий у 1840 році перший збірник його поезій «Кобзар» відразу приніс автору книги широку літературну славу, значною мірою вплинув на пробудження української національної свідомості.

Члени Кирило-Мефодіївського братства відстоювали необхідність ліквідації кріпосного права, національного визволення України, знищення самодержавства, забезпечення громадянської свободи, дружніх відносин між народами. Проте в них не було єдиної точки зору на можливості здійснення цих вимог. Одні пропонували домогтися цього мирним шляхом, інші, і серед них Тарас Шевченко та його однодумці, виступали за активні революційні дії.

Тарас Шевченко закликав до повалення царизму, скасування кріпацтва, відстоював вимогу безкоштовної передачі всіх панських земель селянам. Свої ідеї він поширював серед студентів, селян.

Кирило-Мефодіївське братство проіснувало не довго. Уже на початку 1847 року його члени були заарештовані, вивезені до Петербургу й суворо покарані. Тарас Шевченко, Микола Гулак та інші революційно настроєні члени братства на слідстві нічого не сказали про організацію, не зріклися своїх поглядів.

У травні 1847 року цар Микола І власноручно затвердив вирок кожному члену братства. Найжорстокіше були покарені Тарас Шевченко, якого на 10 років віддали в солдати із забороною писати й малювати, та Микола Гулак, якого заслали на довгі роки на Кавказ.

Кирило-Мефодіївське братство відіграло величезну роль у формуванні в Україні визвольного руху. Уперше за нових часів його члени знову порушили питання про волю народу, про майбутнє України.

Питання:

1. Коли і де було засновано Кирило-Мефодіївське братство?

2. Розкажіть про членів Кирило-Мефодіївського братства.

3. Які вимоги ставило перед собою Кирило-Мефодіївське братство?

4. Як було покарано членів Кирило-Мефодіївського братства?


Додатковий матеріал: посилання на відео:

https://www.youtube.com/watch?v=zlmhwQhmnjE

https://www.youtube.com/watch?v=1ebK-l83MFE

Домашнє завдання: с. 191




Природознавство

Тема: Хижі звірі – вовк, лисиця, ведмідь, рись. Спосіб існування.

Хижі (Carnivora) (від лат. carо − мʼясо, vorаre − пожирати) − досить різноманітний ряд плацентарних ссавців, що включає понад 260 видів. В той час як деякі, наприклад велика панда, майже винятково травоїдні (хоча й можуть іноді їсти рибу, яйця і комах), майже всі інші їдять мʼясо як їх основний компонент дієти: деякі, як кішка, майже винятково, інші, як ведмідь і лисиця, більш всеїдні. Члени ряду хижих мають характерну форму черепа та характерні ікла та хижі зуби.

До ряду Хижі належать тварини, які живляться переважно тваринною їжею. Вони мають добре розвинені ікла, один кутній зуб з кожного боку щелепи перетворюється на так званий хижий. Він великий за розмірами, з гострим ріжучим краєм: за його допомогою тварини подрібнюють кістки, перерізають сухожилки тощо. Довжина тіла хижих від 12-30 см (маса тіла ласки від 40 до 100 г) до 3 м (маса тіла білого ведмедя сягає 1 т). Головний мозок добре розвинений і досить обʼємний: кора півкуль утворює борозни і звивини; це зумовлює складні форми поведінки.

Відомо близько 240 видів тварин з ряду Хижі (в Україні - 17). Вони поширені на всіх континентах, за винятком Антарктиди (до Австралії хижі потрапили після її колонізації). Більшість хижих веде наземний спосіб життя.

Розрізняють сім родин наземних хижих тварин: вовчі, або псові, ведмежі, котячі, єнотові, куницеві, віверові, гієнові. Згідно з деякими класифікаціями хижих ділять на дві великі групи − сухопутних хижих, що живуть на суші, і тварин групи ластоногі, що мешкають у воді.

Характеристика деяких видів тварин: вовк, лисиця, ведмідь, рись

https://plastovabanka.org.ua/gutirka/pryrodoznavstvo-tvaryny/

Домашнє завдання: с.187 параграф 57 (Які ознаки притаманні представникам ряду Хижі)