Урок з географії (17.03.20)


Тема: Зона субтропіків

Посилання на відео з теми https://www.youtube.com/watch?v=UWT22y3R_Xo&feature=youtu.be 

Субтропіки – це природна зона помірного поясу, яка межує з жарким поясом. На материках Євразія, Африка, Північна Америка, Південна Америка, Австралія є місця де дуже тепло, а зими майже не буває. Гори заслоняють ці райони від холодних північних вітрів. Клімат тут  перехідний від помірного до тропічного – субтропічний. Площа субтропіків невелика.

 У субтропіках більшу частину року тепло. Літо тут жарке, довге, зима коротка, снігу майже не буває, температура повітря взимку вище нуля.

На нашому материку зона субтропіків простягається на півдні Європи уздовж Середземного моря, на півдні Кримського півострова, на південному сході Кавказу, уздовж південного узбережжя Чорного моря.

 Між кліматом кавказьких і кримських субтропіків є різниця. На Чорноморському узбережжі Кавказу часто йдуть дощі, рівномірно протягом року. Ці субтропіки називають вологими з пишною рослинністю.

На Південному березі Криму дощів випадає мало. Це сухі субтропіки. Пояснюється це розташуванням  гір у Криму й на Кавказі.

Під променями Сонця вода Атлантичного океану дуже нагрівається й випаровується. Пара, підіймаючись угору, збирається в хмари. Вітри несуть їх з океану через Середземне море на сушу. Зустрічаючись з високими Кавказькими горами, вони затримуються, охолоджуються, що спричиняє дощ. Тому на Чорноморському узбережжі Кавказу часто йдуть дощі й клімат дуже вологий.

Кримські гори розташовані так, що дощові хмари проходять мимо. Тому на Південному  березі Криму дощі випадають рідко, переважно взимку, а літо сухе, жарке, тривале.

Запам’ятайте:

  • З яким тепловим поясом межує зона субтропіків?

  • Який клімат називають субтропічним?

  • Чому Чорноморське узбережжя Кавказу називають вологим субтропіками?

  •  Чому на південному березі Криму дощі випадають рідко?

Домашнє завдання: Зона субтропіків. Положення на карті, клімат (ст. 92-94)

На головну Обрати клас

© 2017, School №5.
Template created by School №5

Авторизація