РУЧНИЙ ТА МЕХАНІЗОВАНИЙ ІНСТРУМЕНТ ТА ТЕХНОЛОГІЧНА ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ РУБАННЯ 

Рубанням називається слюсарна операція, коли за допомогою різального (зубила, крейцмейселя) та ударного (слюсарний молоток) інструмента з поверхні заготовки видаляють зайвий шар металу або розрубують заготовку на частини. 

Інструмент: слюсарне зубило – стальний стержень, виготовлений з інструментальної вуглецевої або легованої сталі,має такі частини:робочу,лезо,середню,ударну; крейцмейсер – відрізняється від зубила формою різальної кромки; призначений для вирубування вузьких канавок, шпонкових пазів; канавочник – застосовують для вирубування круглих,двогранних канавок; слюсарний молоток; лещата. 

Послідовність виконання робіт: очистити поверхонь заготовки від пилу ібруду спеціальною щіткою; ретельно оглянути заготовку на предмет виявлення раковин і тріщин; розмітити місце для рубання; закріпити заготовку в лещатах; виконати рубання наступним чином: зубило беруть у ліву руку, сильно тримаючи, удари наносять правоюрукою, в якій затиснутий молоток.

Механізація рубання: до ручних механізованих інструментів належать: пневматичний рубальний молоток,складається з корпуса,ударника, золотника і рукоятки з пусковим пристроєм. Стиснуте повітря з цехової магістралі крізь гумовий шланг і штуцер надходить до рукоятки молотка. Слюсар бере однією рукою рукоятку, а другою утримує ствол,спрямовуючи рух зубила.  електричний молоток, в якому обертання вала електродвигуна, вмонтованого в корпус, перетворюється у зворьотньо-поступальний рух ударника,накінці якого закріплено зубило.

Безпека праці: рукоятка слюсарного молотка має бути добре закріплена і не мати розколів; при рубанні слід користуватися захисними окулярами; при рубанні твердого та крихкого матеріалу слід використовувати огорожу (сітку,щиток); для запобігання пошкодження рук накисть слідодягнути запобіжний козирок,а на зубило– запобіжну гумову шайбу; при роботі з пневматичним рубальним молотком, електричним молотком слід уважно прочитати і нструкцію і дотримуватися її,а саме: протерти втулку і хвостовик зубила; продути стислим повітрям пневматичний молоток; залити масло через спеціальний отвір у корпус молотка; надягти захисніокуляриі рукавички; зубило під час рубання ставити під кутом 30…35 доплощини рубання; включати пневматичний молоток тільки після встановлення інструмента вробоче положення; при підключенні шлангу подача стиснутого повітря має бути вимкнуте; неможна тримати пневматичний молоток за шланг або робочий інструмент; при перенесенні пневматичного молотка не можна допускати натягу, петляння, перекручування шланга; після роботи перекрити трубопровідні крани і відключити пневматичний молоток від повітряної магістралі, витягнути робочий інструмент,очистити молоток від бруду і протерти, ретельно змастити шланг.