Автоматичний вимикач — це контактний комутаційний апарат, що спроможний вмикати, проводити та вимикати струм, коли електричне коло у нормальному стані, а також вмикати, проводити протягом певного встановленого часу і вимикати струм при певному аномальному стані електричного кола. Автоматичний вимикач призначений для нечастих вмикань, а також для захисту кабелів та кінцевих споживачів від перевантаження і короткого замикання. Автоматичні вимикачі виконують одночасно функції захисту та управління. Автоматичний вимикач конструктивно виконаний у діелектричному корпусі. Включення-відключення проводиться важелем, проводи приєднуються до гвинтових клем. Тепловий роз'єднувач являє собою біметалеву пластину, що нагрівається протікаючим струмом. При протіканні струму вище допустимого значення біметалічна пластина вигинається і приводить в дію механізм розчеплення. На відміну від плавкого запобіжника, автоматичний вимикач готовий до наступного використання після охолодження пластини
     Для того щоб визначити, який запобіжник придбати та встановити для захисту квартирної електромережі, необхідно знати та визначати електричні параметри побутових електричних приладів. Вони описуються в інструкціях і (або) паспорті, які додаються до приладів, а також містяться на спеціальній табличці, закріпленій на корпусі приладу. Такі дані називаються паспортними. Вони містяться й на конструктивних елементах електроарматури. Тому, якщо, наприклад, у паспорті приладу значиться: 220 В, 2 А — цей прилад можна з'єднувати з електроарматурою, на якій є такий же напис. Якщо приєднати прилад до електромережі за допомогою електроарматури, яка розрахована на менші значення електричних величин, може статися нагрівання її конструктивних елементів та коротке замикання.

Щоб правильно підібрати електричний запобіжник, необхідно визначити, на яке найбільше (максимальне) значення струму розрахований кожен споживач, який буде ввімкнений у мережу електричного струму.

Наприклад, у квартирі одночасно ввімкнені:

  •         холодильник,     у паспортних даних якого записано 220     В; 2 А;
       
  •        електропраска     (220 В; 0,2 А);
       
  •        пилосмок     (220 В; 0,1 А);
       
  •        електрокамін     (220 В; З А).
    Це     означає, що електричний запобіжник має     бути розрахований не менше ніж на: 6 А     (2 А + 0,2 А + 0,1 А + З А = 5,3 А). Якщо встановити     запобіжник, розрахований на 5 А, плавка     вставка миттєво перегоряє, а автоматичний     запобіжник розмикає електричне коло.     У квартирній електромережі найчастіше     використовують запобіжники, плавка     вставка яких розрахована на струм 4, 6     або 10 амперів.