РУЧНИЙ ТА МЕХАНІЗОВАНИЙ ІНСТРУМЕНТ ТА ТЕХНОЛОГІЧНА ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ РОЗМІЧАННЯ

Розмічанням називається операція нанесення на оброблювану заготовку розмічальних ліній(рисок),що визначають контури майбутньої деталі чи місця, які потрібно обробляти. Залежно від форми заготовок і деталей розмічання поділяють на площинне і просторове.

Площинне розмічання полягає в нанесенні на заготовку контурних паралельних і перпендикулярних рисок, кіл,дуг,осьових ліній наштабовому і листовому матеріалі. 

Просторове розмічання полягає в тому, що доводиться розмічати не тільки окремі поверхні деталей, які розміщенні в різних площинах і під різними кутами одна до одної, а й ув'язувати розмітки цих окремих поверхонь між собою. 

Пристрої: розмічальні плити, використовують для встановлення заготовок, які треба розмічати; підкладки, використовують для забезпечення правильного встановлення деталей при розмічанні,а також для захисту розмічальних плит від подряпин; поворотний пристрій з електромагнітом, використовують для швидкого закріплення розмічальних деталей у найзручнішому положенні; домкрати, використовують для встановлення великогабаритних і важких заготовок, дають можливість вирівнювати і регулювати положення розмічальної заготовки по висоті. 

Інструмент: рисувалка, використовують для нанесення ліній; кернер, використовують для нанесення заглиблень; циркуль, використовують для розмічання кіл,дуг; штангенциркуль, використовують для точного розмічання прямих ліній; рейсмус, використовують для просторового розмічання, нанесення паралельних, вертикальних,горизонтальних ліній,а також для перевірки встановлення деталей на плиті. 

Послідовність виконання робіт: очистити поверхні заготовки від пилу і бруду спеціальною щіткою;  ретельно оглянути заготовку на предмет наявності раковин і тріщин; визначити базу (база – це початок відліку нанесення рисок, може бути край робочого столу або пряма лінія накреслена на заготовці); вивчити креслення; нанести розмічальні риски у такій послідовності: спочатку прямі горизонтальні, потім вертикальні,дуги,напівкола, кола; накернити креслення; пофарбувати креслення на деталі задопомогою розчину мідного купоросу,для того щоб краще було видно.

Дефекти: невідповідність розмірів розмічальної заготовки з даними креслення; неточність встановлення рейсмуса на потрібний розмір; недбале встановлення заготовки на плиті. 

Безпека праці: встановлення заготовки на плиті та її зняття слід виконувати тільки в рукавицях; заготовки встановлювати не на краю плити; під час роботи на рисувалки,що не використовуються слід натягнути запобіжні пробки; мідний купорос наносити лише пензлем;  слідкувати затим,щоб місце навколо плити було вільним; перевіряти надійність кріплення молотка; видаляти пил та окалину з розмічальної плити лише щіткою.