15.04

ІНТЕГРОВАНИЙ УРОК З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА РОЗВИТКУ МОВИ

Тема:  Складання тексту за картиною. Великдень

Радісний надходить день
Дзвонять дзвони: день-дзелень.
Понад міста, понад села
Лине вісточка весела.
Ясне сонце над селом,
Наче писанка, зійшло –
Вибігайте з хати, діти!
Як сьогодні не радіти?
Вийдем-вийдем на горбок,
Заспіваєм гаївок,
Що весна вже воскресла,
Нам Великдень принесла.

Про що, розповідається у вірші? Яке свято принесла весна?
 Правильно. Весна приносить нам ясне сонечко, тепло, а ще славиться веселими святами. Одним із великих весняних свят в народі вважають Великодні свята, або ще по іншому їх називають Паска. До цього свята люди прибирають в хатах, на подвір’ї. І земля прибирається до цього свята: з’являються весняні квіточки, зеленіє травичка. Великодні свята багаті своїми народними звичаями. Що вдома готують до цього свята? Правильно. Готують різні страви. А особливістю є те, що в кожній сім’ї печуть дуже смачний, солодкий, запашний хлібець. В народі його називають паскою.

Актуалізація знань:

Робота з підручником ст.96-97; закріпити типи текстів.

Сьогодні я вам пропоную уважно розглянути картину, що на ній зоображено:

(бесіда за змістом)

,


Що зображено на картині?
Коли ми святкуємо це свято?
Як люди прикрашають свої оселі?
Як називається солодкий смачний хлібець?
Які страви ми іще бачимо на картині?

Як називають розмальовані яйця?

Чому горять свічки?

Чим прикрашений святковий стіл?

 А зараз я вам пропоную скласти текст – розповідь за картиною.
Про що ви будете розповідати спочатку? (Коли святкується Великдень. Як до нього люди готуються). «зачин»
Що ви розповісте потім? (Які страви готують. Що в них особливого. Як прикрашають святковий стіл). «основна частина»
Чим закінчите свою розповідь? (Уся сім’я збирається разом за святковим столом, вітають одне одного, грають в ігри). «кінцівка»

Дітям пропонується скласти розповідь за картиною.
Зразок розповіді:

   «Навесні святкують велике свято – Великдень. До нього готуються всі люди. Вони прибирають свої оселі, прикрашають їх гілочками верби і квітами. На свято Великодня готують багато смачних страв. Але головними є паска і крашені яйця. Паска – це смачний солодкий хлібець. Його печуть один раз на рік. За допомогою фарби, лушпайок цибулиння фарбують яйця.
    Коли страви будуть готові, уся сім’я сяде до столу святкувати Великдень».

       А іще на Великдень грають в різні великодні ігри. Хочу вам запропонувати популярну гру з крашанками  - НАВБИТКИ

Кожен з гравців вибирає собі крашанки до вподоби а тоді по черзі цокаються чубками крашанок. Чия писанка залишиться цілою найдовше - той виграє.

Домашня робота: Записати в зошит 2 перших речення свого складеного тексту.


15.04

МАТЕМАТИКА

Тема: Одно та двоцифрові числа. Місце  числа в числовому ряді. Геометричні фігури.

Актуалізація знань:

Робота з підручником ст.70. №1,2,3,4 письмово.

https://www.youtube.com/watch?v=_aGb0BNYxHY

Назвіть,самостійно, геометричні фігури.

Покажіть кути та сторони. В яких фігур немає кутів? (Ми це робили в класі)


 Домашня робота: підручник ст.70 №6(1,2)



15.04

Я  У  СВІТІ

Тема:  Українські великодні традиції.

Святом із свят та торжеством з торжеств є світле Христове Воскресіння, або Пасха.  В наш дім приходить найсвітліше й найулюбленіше свято – Пасха Христова, або Великодень. В цей день всі люди святкують Воскресіння Ісуса Христа. Звідусіль долинає дзвін, який прославляє Спасителя. Усі люди чекають цього свята, готуються до нього: розмальовують та фарбують яйця; господині печуть паски, а потім йдуть до церкви, щоб їх освятити.

Великдень називається так тому, що в той час, коли жив Христос, сонце світило так яскраво і дні стояли такі довгі, що теперішніх днів треба сім зложити докупи, щоби був один тодішній, — такий був день великий. У давнину, за часів Христа, було, як зійде сонце в неділю вранці, то зайде аж наступної суботи ввечері. А коли вороги розп'яли Христа, то дні поменшали і стали такі, як зараз. Тепер тільки царські ворота в церкві на свято Великодня стоять навстіж сім днів. Ось чому цей день і називається великим. Сповнилися слова Ісуса Христа і старозавітних пророків. Ісус зранку третього дня по смерті воскрес із мертвих. Відхилився важкий камінь на могилі Ісуса, з могили засяяло ясне проміння, а над гробом здійнявся воскреслий Христос, осяяний світлом великим, з кривавими слідами ран на руках і ногах. За хвилину Ісус зник, а труна лишилася порожньою. Перелякані воїни побігли до міста сповістити свого командира про те, що сталося, щоб він їх не карав, бо вони не винні.

До свята готуються заздалегідь — печуть паски, роблять крашанки й писанки. Жовті, червоні, жовтогарячі кружальця, багатокутні зірки на писанці — зображення Сонця. Хвилі означають воду. Ще зображують листя — дубове або вишневе. Малюють півників, козликів, пташок, рибок, метеликів, бджілок. Походження назви "Пасха" Слово "Пасха" походить від назви старозаповітного свята, яке відзначали іудеї в пам'ять про звільнення від єгипетського полону. Пасхальний агнець євреїв став прообразом Христа  Пасхою.

ВЕЛИКДЕНЬ Великий день! Великий день! Ясний Великдень на землі! Наче радости й пісень Приніс нам янгол на крилі... Веснянку діти хороводять — Христос Воскрес! Христос Воскрес! Сьогодні й сонце не заходить, А сяє й сяє із небес.

https://www.youtube.com/watch?v=H5bv0epzoQ8

Великодня фізкультхвилинка(на всіх уроках):

 https://www.youtube.com/watch?v=FwOzqU5XNoU