Основи здоров’я

Тема:  Регулювання дорожнього руху: регулювальник, світлофор, знаки, розмітка. Основні правила руху дорогою та через перетини. Дорожні знаки.

Перевірка домашнього завдання.

Усне опитування.

1. Що розуміють під організацією дорожнього руху?

2. Що означає слово пріоритет?

3. Які існують пріоритети в дорожньому русі?

Регулювання дорожнього руху: регулювальник, світлофор, знаки, розмітка.

1. Рух за сигналами регулювальника 

 Регулювання транспортного руху і пішоходів у необхідних випадках здійснюється регулювальниками. Всі учасники дорожнього руху зобов'язані керуватися сигналами регулювальника, навіть якщо вони суперечать сигналам світлофора, дорожнім знакам і розмітці на дорозі.

Регулювальник - це працівник міліції, військової інспекції безпе­ки дорожнього руху, дорожньо-експлуатаційної служби, черговий на залізничному переїзді, поромній переправі. Запровадження цього терміна зумовлене необхідністю окреслити коло осіб, які мають пра­во регулювати дорожній рух. Звичайно, у переліку осіб першими на­звані працівники міліції. Виступаючи в ролі регулювальників, вони повинні бути у форменому одязі, мати жезл, а також свисток.

Регулювання дорожнього руху регулювальниками, як правило, застосовується лише як тимчасовий захід при несправності світло­форів, у місцях, де короткочасно утворюються інтенсивні потоки транспортних засобів чи пішоходів, або при проведенні спеціальних заходів.

 Сигнали регулювальника мають перевагу перед сигналами світлофорів та вимогами дорожніх знаків пріоритету і є обов'язковими для виконання. Водії та пішоходи повинні виконувати додаткові вимоги регулювання, навіть якщо вони суперечать сигна­лам світлофорів, вимогам дорожніх знаків і розмітки.

Для кращого сприйняття жестів регулювальника, особливо в те­мну пору доби, він повинен мати одяг із світлоповертальними еле­ментами і використовувати світний жезл.

З метою забезпечення безпеки руху транспортних засобів і пішо­ходів на перехрещуваних напрямках у місцях перетину інтенсивних транспортних і пішохідних потоків регулювання дорожнього руху здійснюється за допомогою світлофорів.

 Дорожні світлофори поді­ляються на транспортні (7 типів) і пішохідні (2 типів).

Крім того, існу­ють світлофори для регулювання руху на території підприємств та організацій у місцях звуженої проїзної частини.

Основні сигнали світлофора мають такі значення:

зелений - дозволяє рух;

жовтий - забороняє рух і попереджає про наступну зміну си­гналів;

червоний сигнал, у тому числі миготливий, або два червоних
миготливих сигнали забороняють рух.

Існує кілька груп дорожніх знаків: попереджуючі, пріоритетні, забороняючі, наказові, інформаційно-вказівні та знаки сервісу. За допомогою дорожніх знаків учасники дорожнього руху розуміють одне одного.


Дорожні знаки- це засіб регулювання дорожнім рухом , який попереджає водія або пішохода про зміни , які відбуваються на дорозі.з метою попередження дорожньо-транспортної пригоди.

Дорожні знаки поділяються на сім груп.

Заборонні знаки обмежують або забороняють рух транспортних засобів на вулицях, дорогах або на їх окремих ділянках.

Попереджувальні знаки мають форму рівностороннього трикутника з червоною каймою і білим фоном).

Наказові знаки дозволяють рух тільки у  визначених напрямках з визначеною швидкістю і визначеними учасниками дорожнього руху.


4.Дорожня розмітка.

Одним з найважливіших засобів регулювання дорожнього руху, який значною мірою впливає на безпеку руху, є дорожня розмітка. її висока ефективність пояснюється в першу чергу тим, що вона по­стійно перебуває в полі зору водія, допомагає йому правильно виби­рати положення транспортного засобу на проїзній частині багатосмугової дороги, сприяє кращому орієнтуванню в напрямку дороги, обмежує в необхідних місцях можливість маневрування транспорт­ним засобом, сприяючи тим самим підвищенню безпеки дорожнього руху.

Розмітка наноситься на проїзну частину дороги або елементи дорожній споруд спеціальними розмітковими матеріалами і може бути білого, жовтого або чорного кольорів.

До розмітки належать лінії, написи й інші позначення, які наносяться на проїзну частину, бордюрні камені, інші елементи доріг і дорожніх споруд.

Розмітка, нанесена на проїзній частині, використовується як доповнення до дорожніх знаків і світлофорної сигналізації.

Розрізняють дві групи розмітки: горизонтальну й вертикальну.

Домашнє завдання:

1.

Записати в зошит основні поняття теми.

2.



Відповіді на запитання.

Дорожня розмітка поділяється на горизонтальну та вертикальну (Так)

Елементи дорожніх споруд належать до горизонтальної розмітки (Ні)

Лінії горизонтальної розмітки мають жовтий колір (Ні)

Дорожній знак «Місця відпочинку» належить до знаків сервісу (Так)

Рука регулювальника, піднята вгору: рух усіх транспортних засобів і пішоходів заборонено в усіх напрямках (Так)

Сигнал, поданий свистком, служить для привернення уваги учасників руху (Так)