Основи здоров’я

Тема:  Організація дорожнього руху. Правила дорожнього руху. Пріоритети в дорожньому русі.

Під організацією дорожнього руху слід розуміти комплекс інже­нерних та організаційних заходів, що забезпечують безпеку пересу­вання учасників дорожнього руху.

Одним з перших засобів організації дорожнього руху було обме­ження швидкості транспортних засобів та розділення проїзної части­ни на дві смуги для відокремлення зустрічних потоків. В Україні, як і в більшості країн світу, прийнято правосторонній рух, для якого при­стосовані облаштування доріг і конструкція автомобілів.

Правила дорожнього руху надають право на перевагу в русі од­них учасників дорожнього руху перед іншими, тобто право на пер­шочерговий рух стосовно інших.

У дорожньому русі при перехрещенні (злитті) траєкторій руху транспортних засобів, пішоходів та інших учасників руху виникає пи­тання: хто має право на рух першим? Щоб уникнути можливих кон­фліктів, у Правилах спеціально обумовлюється порядок черговості руху учасників дорожнього руху.

Наприклад, на нерегульованих пішохідних переходах пішоходи мають перевагу в русі перед транспортними засобами з того момен­ту, коли вони ступили на перехід. У будь-якому місці, навіть поза пі­шохідним переходом, водій повинен пропустити сліпих пішоходів, які подають сигнал тростиною білого кольору, спрямованою вперед. Водій повинен зупинитися перед пішохідним переходом, якщо така вимога надійшла від членів шкільного патруля, загону юних інспек­торів руху, відповідним чином екіпірованих, або осіб, що супроводжують групи дітей, і дати дорогу дітям, які переходять проїзну час­тину дороги. Водій транспортного засобу повинен зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам, які йдуть з боку відчинених дверей до (або від) трамвая, що стоїть на вулиці, якщо посадка чи висадка прово­диться з проїзної частини чи посадкового майданчика, розміщеного на ній. Перевага пішоходів перед транспортним засобом у даному випадку настає тільки тоді, коли на позначеній трамвайній зупинці зупинився трамвай.

       Таким чином, питання переваги або пріоритету сприяє виявлен­ню ознаки першочерговості в русі для його учасників, що дає змогу запобігти конфліктній ситуації, яка може призвести до ДТП. 

       Цьому також сприяють знаки пріоритету, які встановлюють чер­говість проїзду перехресть і перехрещень окремих проїзних частин, а також вузьких ділянок дороги. Деякі із цих знаків надають перевагу в русі, інші - зобов'язують надати дорогу транспортним засобам, яким надається така перевага.

Знаки пріоритету (пріоритет – перевага). Вони вказують, де головна дорога , де її кінець, показують, який транспорт має перевагу в русі.

До таких знаків належать «Дати дорогу»,

«Проїзд без зупинки заборонено»,

 «Головна дорога»,

 «Кінець головної дороги»,

 «Перева­га зустрічного руху»,

«Перевага перед зустрічним рухом». (Показа­ти ці знаки).

 До знаків пріоритету належать також знаки

 «Перевага зустрічного руху»

 і «Перевага перед зустрічним рухом» (продемонс­трувати).

 Перший знак застосовується для заборони в'їзду на вузь­ку ділянку дороги за наявності на ній або на протилежному під'їзді до неї зустрічних транспортних засобів, яким можуть бути створені пе­решкоди або небезпека в русі.

 Другий знак застосовується для позначення вузької ділянки дороги, під час руху по якій водій користу­ється перевагою стосовно зустрічних транспортних засобів.

Правила передбачають сім груп дорожніх знаків, які на одній опорі (згори вниз або зліва направо) розміщуються таким чи­ном:

     • проїзду перехресть знаки пріоритету - встановлюють черго­вість,   перехрещень проїзних частин або вузьких ділянок до­роги;

попереджувальні знаки - інформують водіїв про наближення до небезпечної ділянки дороги і характер небезпеки;

наказові знаки - показують обов'язкові напрями руху або до­зволяють деяким категоріям учасників рух по проїзній частині чи окремих її ділянок, а також запроваджують або скасову­ють деякі обмеження;

заборонні знаки - впорядковують рух транспортних засобів і пішоходів на окремих ділянках доріг шляхом запровадження або скасування певних обмежень у русі;

інформаційно-вказівні знаки - запроваджують або скасову­ють певний режим руху, а також інформують учасників доро­жнього руху про розташування населених пунктів,  різних об'єктів, територій, де діють спеціальні правила;

знаки сервісу - інформують учасників дорожнього руху про розташування об'єктів обслуговування.

До сьомої групи належать таблички до дорожніх знаків (знаки доповнювальної інформації), які уточнюють або обмежують дію зна­ків, разом з якими вони встановлені. Наприклад, таблички «Напря­мок дії» (продемонструвати) застосовується з певними заборонни­ми, наказовими та інформаційно-вказівними знаками і встановлю­ються безпосередньо перед перехрестям для зазначення напрямку дії цих знаків.


Кожна група знаків має визначену форму і колір, що дає змогу розшифрувати їх на значній відстані.

Домашнє завдання: опрацювати матеріал,  відповісти на питання та зробити завдання.

1. Що ви розумієте під організацією дорожнього руху?

2. Що означає слово «пріоритет»?

3. Які знаки пріоритету ви запам’ятали?

4. Замалюйте в зошит дорожні знаки  і підпишіть їх.