Рух на перехресті, майдані


— Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про види перехресть і рух майданами.

— Які бувають перехрестя?— Найчастіше перехрестя бувають чотиристоронніми або тристоронніми. Є й багатосторонні перехрестя, їх ще називають складними.

При переході складного перехрестя слід бути особливо обережним. Поміркуйте чому.

— Як переходити такі перехрестя? Спочатку потрібно визначити безпеку переходу однієї дороги. Потім перейти її. Тоді визначити безпеку переходу іншої дороги. Перейти її, і так далі... Не забувайте правила переходу через дорогу з тростиною.

     - Як потрібно підійти до дороги? Як зупинитися перед нею перед переходом? До дороги підходимо обережно, непоспішаючи. Знаходимо тростинного бордюр. Зупиняємося так, щоб дорога знаходилась рівно перед нами, не праворуч, не ліворуч, не по діагоналі.

     - На що потрібно звертати увагу, що нам підкаже, що можна переходити дорогу? Звертаємо увагу на інших перехожих, на машини. Сами їхній шум на підкаже, можна переходити дорогу, чи ще ні.

     - Що потрібно зробити перед тим, як переходити дорогу? Насамперед необхідно дочекатися, щоб усі машини, які знаходиться поблизу, проїхали. Як тільки почуємо, що шум від машин зник, необхідно підняти тростину, на рівень грудей, потримати її кілька секунд (порахувавши до п‘яти) Переконатися, що машини зупинилися, опустити тростину і почати рух через дорогу.


Аналіз проблемної ситуації

  • Ти стоїш на нерегульованому перехресті, перехід позначено розміткою, дорогою рухається транспорт. Як ти переходитимеш дорогу? Чому? 


— Якщо на нерегульованому перехресті пішохідний перехід позначено розміткою, то пішоходи мають переваги перед транспортом. Але розпочинати перехід можна тільки тоді, коли транспорт зупинився.

А коли перехід на перехресті не позначено розміткою? Таке перехрестя можна переходити по лініях тротуарів або узбіч, а між ними — під прямим кутом у тих місцях, де їх добре видно.

Висновок. Якщо на нерегульованому перехресті перехід не позначено розміткою, то переваги має транспорт, що рухається. Тому пішоходи повинні спочатку його пропустити, а потім переходити дорогу.

А як роз’їжджається транспорт на нерегульованому перехресті? У нашій країні — правосторонній рух. Тому на перехресті рівнозначних доріг транспорт роз’іжджається за правилами правостороннього руху. Водій чекає, поки з правого боку проїде транспорт, після чого продовжує рух.

— Що таке майдан?

Майдан — перехрестя, що займає значну територію. На майдан виходить кілька доріг. На кожній із них позначають перехід для пішоходів.


Дай відповіді на питання:

— Де утворюються перехрестя?

— Що таке регульовані, нерегульовані та складні перехрестя?

— Чому перехрестя — небезпечна ділянка дороги?

— Які основні правила переходу дороги на перехресті ви знаєте?

— Прочитайте висновок у підручнику.

— Чому ремонт дороги створює додаткові незручності для водіїв і пішоходів?

— Як позначають ділянки ремонту дороги?

— Як слід діяти пішоходам у цих місцях?

— Прочитайте висновок у підручнику.

— Що таке майдан?


Перегляньте відео за посиланням: 


https://youtu.be/PNJYPJLpyD0


Висновок. Під час переходу будь-якого перехрестя необхідно бути особливо

уважними.

— Оберіть правильні відповіді.

Як рухатися по майдану?

а) Під прямим кутом;

б) по діагоналі;

в) спочатку пройти одну проїжджу частину, потім — іншу;

г) тільки по пішохідних переходах.

Сформулюй  в п’яти реченнях засвоєні на уроці знання.

Чи є біля нашої школи складне перехрестя? Поміркуй, як ти будеш його переходити. Розкажи мамі або татові.


ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Прочитай у підручнику параграф «Рух на перехресті, майдані»