Як  уберегтися  від  інфікування  ВІЛ

Для подолання епідемії  ВІЛ/С Н ІДу важливо  об’єднати  зусилля державних  і  громадських  організацій  та  кожної  окремої  людини. Держава  забезпечує  контроль  донорської  крові  та  стерильність у  лікарнях,  здійснює  безкоштовне  тестування  на  ВІЛ-інфекцію. Десятки тисяч ВІ Л-позитивних людей отримують  лікування,  яке  подовжує їхнє  життя.  Вагітні  жінки  мають доступ  до  лікування,  що  збільшує шанс народження  здорової дитини.

Однак  подолати  епідемію  можна тільки  тоді,  коли  кожен  сам  відповідатиме  за  своє  життя  і  здоров’я. Хоча  ризик  зараження  у  твоєму віці  мінімальний,  іноді  підлітки ризикують,  коли  грають  у  «кровне братання», роблять пірсинг чи татуаж нестерильними  інструментами,  бавляться  використаними  голками  і  шприцами. 

Наркотики  і  ВІЛ

Тютюнопаління  для  підлітків  є  першим  кроком  на  шляху  до інших  шкідливих  звичок,  які  збільшують  ризик  ВІЛ-інфікування. Адже  ті,  хто  курить,  у  7  разів  частіше  зловживають  алкоголем  і  в 11  разів  частіше  стають  споживачами  наркотиків.

Алкоголь  і  наркотики  знижують  здатність  людини  приймати зважені  рішення.  У  стані  сп’яніння  вона  поводиться  необачно, наприклад,  погодиться  сісти  в  машину  до  незнайомця  і  стане  жертвою  насилля.

Найнебезпечнішим  є  ін’єкційне  вживання  наркотиків,  тому  що у  цьому випадку  можна  заразитися  ВІЛ  не  лише  через  спільний шприц,  а  й  через  голку  та  інші  предмети,  на яких  є  залишки  чужої крові.  Спільне  введення  наркотиків  —  один  з  основних  шляхів поширення  ВІЛ-інфекції  в  Україні.

Толерантне ставлення до ВІЛ – інфікованих

ВІЛ-інфекція – проблема не менш соціальна, ніж медична, ВІЛ-інфіковані особи та хворі на СНІД потребують соціального захисту, милосердя і співчуття, шанобливого ставлення до людської гідності, гуманного відношення з боку суспільства. Вони мають право на професійну діяльність за обраним фахом, за винятком роботи за спеціальностями та на посадах, встановлених спеціальним переліком; на безкоштовне забезпечення ліками; безкоштовний проїзд до місця лікування й назад за рахунок лікувальної установи, яка видала направлення; на користування ізольованою житловою кімнатою. Особам, зараження яких сталося внаслідок медичних маніпуляцій, встановлюється пенсійне забезпечення та право на першочергове одержання житла.

Гуманне суспільство повинне проявляти максимум співчуття і милосердя до людей хворих на СНІД. Людство вже пройшло шлях від страху і бажання ізолювати хворих та інфікованих ВІЛ до розуміння, що ці люди потребують допомоги і підтримки самого суспільства. То ж будьмо доброзичливими до тих, хто зазнав удару смертельного вірусу.

У Законі України «Про запобігання захворюванню на СНІД та соціальний захист населення» викладено умови та порядок медичного огляду з метою виявлення зараження ВІЛ. Обстежуваним гарантується безпека медичного огляду, його добровільність, анонімність та конфіденційність інформації про результати огляду на виявлення зараження ВІЛ. Обов’язковому медичному огляду підлягають особи, які займаються проституцією, наркомани, які вводять наркотичні речовини шляхом ін’єкцій. Відомості про зараження тієї чи іншої особи ВІЛ або захворювання її на СНІД становлять таємницю.

В обласному та районних центрах створено служби профілактики ВІЛ-інфекції. Якщо вас хвилюють проблеми СНІДу, за консультацією Ви можете звернутися в поліклініку за місцем проживання. Анонімність гарантується законом.