Тема: Небезпечність купання та риболовлі і містах зливу промислових відходів; водоймищах, розташованих біля смітників та промислових підприємств; зрошувальних системах полів.

Купання у відкритих водоймах сприяє тренуванню серцево-судинної і нервової систем, загартовує організм. Однак при забрудненні водойми шкідливими речовинами купання обмежується, а то й зовсім забороняється.

Слід пам’ятати, що проточні водойми з течією переносять шкідливі речовини на великі відстані від епіцентру зараження. Для профілактики ураження шкідливими речовинами необхідно після купання у відкритих водоймах обполоснуть у чистій воді, наприклад, під душем.

НЕБЕЗПЕЧНІСТЬ КУПАННЯ ТА РИБОЛОВЛІ У МІСЦЯХ ЗЛИВУ ПРОМИСЛОВИХ ВІДХОДІВ; ВОДОЙМИЩАХ, РОЗТАШОВАНИХ БІЛЯ СМІТНИКІВ ТА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ.

Недосконалість методів обробки стічних вод та джерел водопостачання стала причиною того, що хімічні речовини знаходяться в питній воді. Вплив водного забруднення на організм людини відбувається також при купанні у водоймищах.

Кожен рік у юдей, які купалися в забруднених водоймищах, були зареєстровані випадки захворювань на холеру, лептоспіроз, вірусний гепатит А.

Не можна купатися у водоймищах, розташованих біля промислових підприємств, біля ферм, смітників.

В таких водоймищах також забороняється ловити рибу, бо від неї людина може захворіти.

Хімічні ризик-чинники – це різноманітні хімічні речовини, які входять до складу повітря, води чи продуктів харчування. Вони можуть бути як природного, так і штучного походження.

Природі хімічні речовини надходять в організм людини з продуктами харчування та питною водою. До них відносяться вітаміни, білки, мікроелементи.

Найбільшу шкоду біосфери (в т.ч. і водоймищам)спричиняють промислові підприємства, транспортні засоби. Стічні, дощові та талі води мають значну масу хімічних речовин. Серед забруднювачів водного середовища тяжкі метали, миючі засоби, відходи хімічної, нафтохімічної, металургійної, вугільної та інших галузей промисловості.