Технологія виготовлення топіаріїв

Топіарій - дерево щастя, останнім часом стає

популярним подарунком і прикрасою інтер'єру. Маленьке гарне

деревце, згідно існуючій думці, приносить щастя і благополуччя.

Крім цього, в якості декоративної деталі воно може грати роль

цікавого інтер'єрного елемента.

Дерево щастя складається з крони, стовбура і горщика, в який заливають гіпс, або укладають пластилін.

Висота дерева може варіюватися від 40см до 70см. Залежно від розміру і зовнішнього вигляду деревця, його можна встановити прямо на підлозі, на відкритих поличках, журнальному столику і т.д.

Топіарії не є мініатюрною копією будь-яких конкретних дерев. Тому вид і форма крони деревця залежить від фантазії його творця. Найбільшою популярністю користуються форми серця і кулі.

Етапи виготовлення топіарія:

1.Виготовлення кулі.

2. Насадка кулі на стовбур.

3. Посадка дерева, просушування суміші.

4. Підготовка матеріалів для оформлення крони.

5. Виготовлення заготовок для крони.

6. Наклеювання заготовок  або готових матеріалів на кулю.

7. Остаточна обробка та оздоблення виробу.

Для виготовлення «дерева щастя» нам знадобиться:

горщик. Можна купити пластмасовий і обтягнути його тканиною, папером, а можна зробити самостійно з підручних матеріалів, наприклад з банки потрібної форми, а потім її прикрасити.

клей. Будь-який універсальний клей і ПВА.

Палка для стовбура. Будь-яка підходяща палиця, це можуть бути і гілочки, і шпашкі для шашлику. Їх обмотують стрічками, гофрованим папером, або фарбують.

крона. В якості основи можна використовувати різні матеріали: пінопласт, пластмасовий куля (наприклад, ялинкову кульку), папір, пластилін. Паперовий куля можна зробити з зім'ятою папери, обмотавши її нитками.

Для оформлення крони топіарія використовують: пір'ячко, камінчики, шишки, мушлі, мох, кава, шкарлупки або цілі фісташки, серветки, гофрований папір, стрічки, намистинки, декоративні метелики і пташки.

Залежно від матеріалу, використовуваного для крони, дерево буде мати свій характер. Наприклад, «кавове дерево» - крона повністю складається з зерен кави, «фруктове дерево» - крона з муляжів фруктів, «паперове дерево» - крона, створена з техніки квілінгу  або з гофрованого паперу.

Гіпс. Він заливається в горщик. Як тільки зробите розчин, швидко розмішайте його, залийте в горщик і втикайте палицю, поки він не застиг. Перемішувати розчин можна прямо в горщику. Замість гіпсу в горщик можна помістити пластилін.

Пісок, камінчики, кольорова сіль, папір укладають або приклеюють поверх розчину або пластилін.

При оформленні дерева щастя необхідно враховувати наступне:

Діаметр горщика не повинен бути більше діаметра кулі.

Вибирайте палицю для стовбура достовірніше, з запасом, так як палиця кріпиться в горщику майже дощенту і плюс на неї надівається куля. Якщо ви не розрахуєте з довжиною, то з короткою палицею топіарій буде виглядати непоказним.

Початківцям спочатку необхідно купити горщик, а вже потім під нього придумувати топіарій

Пил з деревця можна видаляти звичайним феном, але холодної  струменем.