Тема: Композиція "Місто майбутнього"

Жанр «фентезі» - жанр образотворчого мистецтва, в якому зображують вигадані та фантастичні епізоди, міста, казки, пригоди, чарівний світ. Недивно, щосеред архітекторів кінця XIX і початку XX ст. повинні були знайтисятакі, хто спробував би уявляти майбутнє міста, відштовхуючись відбурхливого розвитку технічного прогресу, інженерії.

Архітектура – мистецтво створення споруд,які формують просторове середовище для життя та діяльності людини(для побуту,праці, відпочинку, культури та спілкування).

Яке, на вашу думку, призначення будівництва?

Які складові частини справи витвору архітектури?

(Римський архітектор Вітрувій у своєму творі «Десять книг з архітектури» визначив такі вимоги, що висуваються до споруд: користь, міцність і краса.)

Містобудування — теорія та практика планування й забудови міст.

Упорядкуванню планування та забудови міст слугують регулярне планування (прямокутне, радіально-кільцеве, віяльне та ін.), урахування

місцевих умов, будівництво архітектурних ансамблів, ландшафтна

архітектура та ін.

Хто головний у будівництві?

         Архітекторові потрібно вміти малювати, креслити, володіти кольоровим просторовим уявленням, уміти сміливо й цікаво фантазувати.

         На створення міста майбутнього може надихнути будь-щоː художні та фантастичні твори, гірські вершини, середньовічні замки або сучасні архітектурні споруди.

         Є багато відомих архітекторів: Антоніо Гауді, Рос Мак Кола, Антоніо Сант-Еліа, Фрідріх Штовассер та ін..

         Неможливо перелічити все різноманіття проектів архітекторів-футурологів. (В.Йонас. Швейцарія. Місто-лійка; Н.Курокава. Японія. Спіральне місто; Й.Фрідман. Франція. Місто - місток та ін.).     

За задумом болгарського архітектора Цветана Тошка у містах майбутнього повинні піднестися до неба величезні міста-квіти з великою кількістю сонячного світла і зеленню.

Намалюйте (на вибір) місто майбутнього під водою, над водою, у небі.

Послідовність виконання малюнку:

Визначити лінію горизонту;

Побудувати споруди (фронтальна перспектива);

Намалювати другорядні елементи композиції;

Завершити малюнок олівцем;

Звернути увагу на пропорції, форму;

Визначити кольорове вирішення композиції;

Деталізувати передній план.