Тема уроку:  «Величний вік» Людовіка ХIV – зразок абсолютної монархії.

Мета уроку: називати ознаки абсолютизму,характеризувати  діяльність  Людовіка ХIV, визначати і пояснювати на прикладах характерні ознаки абсолютизму у Франції; з'ясувати, яке місце Людовіка ХIV посідає в історії; розвивати  навички  самостійної,   роботи в групах, виховувати культуру спілкування.

Очікувані результати

Після цього уроку учні зможуть:

-          називати ознаки абсолютизму в країнах Європи;

--          описувати двір «Короля-Сонця»;

-         характеризувати діяльність історичних діячів Людовіка ХIV, Рішельє;

-          визначати та пояснювати на прикладах характерні ознаки абсолютизму у Франції;

-         розкривати особливості внутрішньої та зовнішньої політики Франції;

        Франція в 16-17 столітті.

Об"єнання Франції в централізовану державу відбулось в 15 ст. В 16- 17 ст. Франція була найбільш населеною державою до 18 млн. чоловік. Міцніє влада короля, Генеральні штати не скликаються вже з 1484 р. Король ні з ким не радиться, його влада стає нічим не обмежена.

Абсолютизм (від лат. аbsоlutus — «необмежений», «незалежний», «безумовний», «самодержавство», «абсолютна монархія») - це форма правління державою, за якої верховна влада (суверенітет тощо) належить одній особі: царю, імператору, королю тощо

 Абсолютна монархія — це різновид монархічної форми правління, за якої вся повнота світської, а іноді й духовної влади зосереджувалася в руках монарха.

Свою владу король здійснював, спираючись на величезну армію чиновників.

У Франції поширюється Реформація - рух за перебудову католицької церкви. Палкий прихильник Реформації - Лефевр Детапль. На півдні Франції з"явилося чимало прихильників  кальвіністичного вчення, їх називали гугеноти ( в перекладі товариші).

Протестантів гугенотів  переслідували і спалювали на вогнищі. 

З 1562 до 1598 років тривали гугенотські війни( громадянська війна). Приводом до війни стало вбивство гугенотів, які зібрались на богослужіння в місті Вассі, герцогом Гізом і його загоном.

24 серпня 1572 р. Варфоломієвська ніч в Парижі - це масове вбивство гугенотів католиками, будинки де жили гугеноти заздалегідь позначили білими хрестами. Це сталося напередодні свята святого Варфоломія. Різанина тривала 2 тижні по Франції, вбивали і дітей. Всього було вбито 30 тисяч протестантів.

Гугенотські війни закінчилися виданням у 1598 р. Нантського едикту: католицизм панівна релігія, але гугеноти отримали дозвіл сповідувати сю віру та утворювати свої релігійні громади крім Парижа і займати державні посади.

Домашнє завдання: читати параграфи  № 11-12, автори -  О.В.Гісем, О.О.Мартинюк ( Харків 2016)

Переглянути відео про короля Людовіка 14 за цим посиланням

https://www.youtube.com/watch?v=NAbmOS35Hcg