Тема уроку: " Християнська церква в житті середньовічних європейців".

Мета уроку:  розкрити суть єретичних рухів; показати, як церква боролася з ними; ознайомити учнів з історичними подіями хрестових походів; з'ясувати, чому виникли жебрущі ордени; дати уявлення про церковну кризу XIV ст.; формувати вміння визначати причинно-наслідкові зв'язки між окремими подіями; виховувати почуття толерантності.

 Основні поняття: єретики, єресі, інквізиція, індульгенція,  жебрущі ордени ченців

1. Єресь - релігійне вчення, що не визнавалося християнською церквою. 

2. Єретик - людина , яка поширює єресь.

3. Чому ж виникали єресі? У повсякденному житті людей середньовіччя однією з головних була турбота про спасіння душі. Але люди бачили, що церква, проповідуючи покірність і відмову від земних благ, нагромадила великі багатства і прибрала величезну політичну владу. У середовищі ремісників, купців, рицарів, простих священиків і монахів, інколи навіть знаті, час від часу з’являлися люди, які замислювалися над протиріччями між євангельським вченням і тим, що вони спостерігали в житті. Вони приходили до думки, що церква вчить неправильно. Тільки повна відмова від багатств і влади може врятувати душу людини. Отже, єретиками ставали люди, які були охоплені сумнівом, що офіційне вчення церкви спроможне врятувати їхню душу. А також ті, що прагнули більш справедливого соціального устрою.Таким чином єресі були як релігійні, так і соціально-релігійні.

4. Єресі альбігойців і вальденсів. Однією з найбільш відомих і поширених єресей було вчення катарів (“чистих”), яких ще називали альбігойцями за назвою міста Альбі — центру розповсюдження єресі. Це вчення поширилося на півдні Франції у XII – XIII ст. Катари вчили, що земля і порядки на ній є не божим творінням, а породжені дияволом. Вони вчили, що людина повинна порвати з земним світом і лише тоді зможе врятувати свою душу. Катари створили велику церкву, яка була ворожою Римській. Вони вели суворий спосіб життя і готові були прийняти мученицьку смерть заради своєї віри.

5. Інквізиція - церковний суд.

6.  Хрестові походи проти єретиків на півдні Франції дістали назву Альбігойських війн (1209 – 1229 рр.).

7.  Жебрущі ордени ченців

Не всі люди, що задумувалися над спасінням душі, були єретиками. Духовні шукання освічених людей середньовіччя вели їх шляхом власного усвідомлення вчення Ісуса. Частина невдоволених порядками, що існували в церкві, стала на шлях єресі, інша намагалася діяти на межі між єрессю та офіційною церквою. Найвідомішим у XIII ст. оновлювачем християнства був Франциск Ассизький (1182 – 1226 рр.). Завдяки його діяльності проповідь набула особливого значення. А він став одним із засновників нових, жебрущих орденів.

8. Домашнє завдання - опрацювати параграф " Християнська церква в 12-15 ст." 

Дати відповідь  на питання: чому в середні віки з"явилися єресі і що вимагали єретики?

Переглянути відеоматеріал за цим посиланням.

https://www.youtube.com/watch?v=ZbSvsQWnLNY 

https://www.youtube.com/watch?v=ANnnGxtAaCk