Тема уроку: "Воєнно-політичні події 1654-1657 рр..  Військо Запорожське в системі міжнародних відносин."

Після підписання україно-московського міжнародного договору, весною 1654 року на території Білорусі та Смоленщини розпочалися нові військові дії об"єднаних московсько-українських військ проти Речі Посполитої.

Головні битви:

1. січень 1655 рік - Охматівська битва

2. вересень 1655 рік -битва під Городком

3. листопад 1655 рік - битва під Озерною( результат: укладення угоди між українським гетьманом і кримським ханомпро невтручання Криму у війну України і Московії проти Польщі)

Загострилися суперечності між Московськоя державою  та Швецією через Прибалтику. Воювати на два фронти для московського уряду важко і він погодився на пропозицію Речі Посполитої про перемир"я. У місті Вільні в серпні-жовтні 1656 року підписано Віленське перемир"я між Московією та Польщею. Умови: обидві країни домовились не розпочинати переговори про мир зі Швецією та розпочати сумісні воєнні дії проти Швеції та Брандебурга.

Віленська угода викликала невдоволення української старшини та гетьмана, оскільки була укладена без згоди на те українців. Цей факт дав підставу гетьману і козацьким полковникам відкрито звинуватити московського царя Олексія Михайловича в порушенні умов Переяславської угоди. Серед нових претендентів на роль союзників України виступили: Трансільванія та Швеція.

8 жовтня 1656 року було укладено угоду про військовий союз між Україною та Трансільванією. відбулися покращення міжнародних відносин зі Швецією. Швеція та Трансільванія підписують між своїми державами союз і йдуть війною на Річ Посполиту. В грудні 1656 р. Б. Хмельницький без відома московського уряду відправляє на допомогу трансільванському князю Ракоці козаків на чолі з наказним гетьманом Антоном Ждановичем, а згодом ще кілька полків на чолі з Іваном Богуном. Союзницьке військо швидко просувається і захоплює Варшаву. Але ситуація змінюється. Данія напала на Швецію і швецький король Карл Густав залишає Польщу, до поляків на допомогу прийшов кримський хан і вони вторглися в Трансільванію. 

Поразка українсько-трансільванського походу до Речі Посполитої стала важким ударом для хворого Б. Хмельницького. 

Домашнє завдання: конспект, опрацювати  параграф  №21

Переглянути для повторення відео https://www.youtube.com/watch?v=8C4UxszjDb4