Тема уроку: " Козацькі полки Слобожанщини. Чортомлицька Січ. Іван Сірко".

ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ

30-х рр. XVII ст. -  Слобожанщину почали поступово заселяти українські селяни й козаки з Лівобережної та Правобережної України

Слобідська Україна (друга назва — Слобожанщина) — історична область, до якої входили території сучасних Харківської, східної частини Сумської, північні частини Донецької та Луганської областей України; південно-східні частини Воронезької, південно-західні частини Бєлгородської, південь Курської областей сучасної Росії.

Займанщина — елемент звичаєвого права, який дозволяв на підставі першого «займу» володіти землею.

 1654 р- заснування Харкова.

 травень 1686 р. - Київську митрополію було підпорядковано Московському патріархові.

1652-1709 рр. - існування Чортомлицької Січі.

початок XVII ст. - 1680 р. - роки життя Івана Сірка.

Запорозька Січ у другій половині XVII ст. залишалася, як і за давніх часів, потужною військовою силою, невтомно боронила рідну землю від руйнівних набігів ординців та визволяла з полону тисячі українських бранців.

Іван Сірко - найвидатніший кошовий отаман за всю історію Запорозьких Січей.

Іван Сірко народився, ймовірно, на початку XVII ст. на Вінниччині в родині дрібного українського шляхтича. Про його життя й діяльність за періоду до Чортомлицької Січі збереглося мало відомостей. З майбутнім українським гетьманом Богданом Хмельницьким приймав участь в європейській тридцятилітній війні ще в 1646 р. на боці Франції, Історичні документи свідчать про участь Івана Сірка в Національно-визвольній війні, зокрема у Жванецькій облозі восени 1653 р. Принаймні 15 разів його обирали кошовим отаманом на Запорожжі. Він був видатним полководцем, який провів  65 битв проти військ Османської імперії, Кримського ханства та ногайських орд і жодного разу не зазнав поразки. Листувався з гетьманами України, монархами Московії, Речі Посполитої, Криму й Туреччини. Про нього писали тогочасні європейські газети, літописці й хроністи багатьох країн, його оспівували українські та іноземні поети. Сірко - герой багатьох народних легенд і переказів.

Домашнє завдання: читати параграф № 25 , прослухати два відеоматеріали за посиланнями

https://www.youtube.com/watch?v=_l3bK5ANlhk

https://www.youtube.com/watch?v=mcyltfPeW2U