Тема уроку: "Середовище виконання алгоритмів"

Що називають середовищем виконання алгоритму?

Переглянути процес виконання програми на комп’ютері деяким виконавцем, що має свою систему команд, та її результат можна в середовищі виконання алгоритмів.

Середовище виконання алгоритмів — це спеціальна програма, у якій можна для обраних виконавців з визначеною системою команд описувати та виконувати алгоритми на комп’ютері.

Таких середовищ існує багато, кожне створювалося з певною метою. Наприклад, в ігровому навчальному середовищі Блоклі: Лабіринт (https://blockly-games.appspot.com/ maze?lang=uk) виконавці, користуючись системою команд, мають пройти декілька випробувань (мал. 200). Користувач переміщує блоки з командами в робочу область програми, з’єднує їх, як пазли, і запускає програму на виконання.

Прикладом іншого комп’ютерного середовища виконання алгоритмів є програмне середовище Скретч. Файли, які відкривають і створюють у ньому, називають проектами. Кожний проект містить зображення виконавців алгоритму, фон сцени, на якій відбуваються події з виконавцями, та програмний код, що складається із запропонованих у середовищі команд. Розробники комп’ютерних програм постійно покращують створені середовища. Ми працюватимемо із середовищем, яке можна завантажити на сайті Скретч  або використовувати таке ж середовище онлайн, якщо на головній сторінці сайта https://scratch.mit.edu/ обрати посилання Створити.