Шлях створення бази даних за допомогою СУБД Access.

Перш ніж приступити до створення таблиці, необхідно визначитися із змістом і типом кожного стовпця і дати стовпцям назви.

Для створення бази даних за допомогою СУБД Access необхідно виконати наступні дії:

1) ввійти до СУБД Access через список програм у пункті «Програми» після натискання клавіші «Пуск»;

2) у пункті меню «Файл» вибрати пункт «Створити»;

3) у вікні «Файл нової бази даних», що з’явилося, написати ім’я файла і клацнути по кнопці «Створити»;

4) у вікні «База даних» із введеним іменем бази натиснути кнопку «Створити»;

5) у вікні «Нова таблиця» вибрати пункт «Коструктор», натиснути «ОК»;

6) для кожного поля в першому стовпчику необхідно ввести його ім’я, в другому тип даного (можна вибрати із запропонованого списку, відповідно – «Текстовий», «Дата/Час», «Грошовий»)У третьому стовпці можна ввести коментар. При введенні назв полів, їхніх типів і коментарів слова в лапки не треба брати;

7) при створенні формату чи запису після формування всього запису в цілому можна встановити поле первинного ключа, по якому буде зроблено пошук запису. Для цього треба встановити курсор на відповідне поле й у головному меню  екрана «Виправлення» виконати команду «Ключове слово». Біля імені поля зявиться піктограма «ключик»;

8) коли всі поля запису визначені, ввійти в меню «Файл» і натиснути «Зберегти». При цьому у вікні, що з’явилося,  можна ввести назву таблиці.

Після того як задані параметри для кожного поля, можна приступити до заповнення таблиці даними – формувати власне базу даних. Для цього потрібно закрити вікно з формування полів і в новому вікні з ім’ям таблиці натиснути «Відкрити». Таблиця заповнюється фактичними даними, перехід від одного стовпця до іншого здійснюється за допомогою клавіші табуляції. Коли всі дані введені, вікно введення треба закрити, при цьому дані зберігаються в базі.

При роботі з базою даних можна формувати різні запити.