Тема уроку:"Поняття презентації. Комп’ютерна презентація. Мультимедія"

Всі ми знаємо значення слова презентація. Тобто,  Презентація - публічне представлення певної інформації, іншими словами це форма подання інформації.

А тепер розглянемо поняття комп’ютерної презентації.  Комп’ютерні презентації – це електронні документи, які відрізняються комплексним мультимедійним вмістом і особливими можливостями керування відтворенням, набір кольорових слайдів, підготовлених з використанням інформаційних технологій та призначених для розкриття однієї теми.

Мультимедія - одночасне використання різних форм представлення інформації: тексту, графіки, відео фрагментів, анімації та звуку. Інформаційна технологія, що дозволяє обробляти, зберігати, передавати й відображати текст, звук, відеозображення, графічне зображення й анімацію. 

Сфери використання комп’ютерних презентацій

·                      Рекламування товарів, послуг;

·                      Супровід виступів, демонстрація ідей;

·                      Створення фотоальбомів;

·                      Наочне подання навчальних матеріалів;

·                      Контроль знань;

·                      Керування навчально-пізнавальною діяльністю учнів тощо.

Види ком'ютерних презентацій

Презентації бувають слайдові (основа слайди, які ми перемикаємо самостійно або автоматично) та потокові (неперервний показ послідовності об’єктів із зазначенням часу кожного з них - відеофільм).

Слайдові презентації - це набір карток-слайдів з певної теми, що зберігаються у файлі спеціального формату. Слайдова презентація надає можливість інтерактивної взаємодії користувача з презентацією. До цього виду систем опрацювання презентацій відносяться Microsofr Office Power PointOpen Office.orgPowerbullet PresenterProShow ProducerQuick Slide ShowMySlideShow, тощо.

Потокові презентації - це презентації, призначені для неперервного показу слайдів за раніше запрограмований час. Потокова презентація фактично є фільмом. Програмами для опрацювання цього виду презентацій є Adobe FlashMicrosoft Movie MakerAnFX Visual DesignVirtual Tour Builder, тощо. 

Об'єкти комп'ютерної презентації

Об’єктами комп’ютерної презентації є :

·     слайд

·     напис

·     малюнок

·     таблиця

·     діаграма

·     відеофільм

·     аудіозапис

·     гіперпосилання


Кожен із цих об’єктів має свої властивості з якими ми зараз з вами познайомимося.  

Отже, почнемо зі слайду. Слайд – це окремий кадр презентації, що може містити в собі заголовок, текст, порядковий номер, графіку, діаграми, наявність колонтитулів, фон і т.д.  

Напис має такі властивості, як :

Ø    Шрифт

Ø    Розмір

Ø    Колір

Ø    Інтервали

Ø    Стиль оформлення

Ø    Ефекти анімації


Властивості малюнку :

Ø    Вид

Ø    Розмір

Ø    Стиль оформлення

Ø    Положення


Таблиці

Для впорядкування і наочного подання в документах даних різних типів використовуються таблиці. Дані, подані в таблиці, виглядають компактно і зручні для сприймання. Таблиця складається зі стовпців і рядків, на перетині яких знаходяться клітинки. Стовпці, рядки, клітинки є об'єктами таблиці. У клітинках таблиці можуть розміщуватися текст, числа, рисунки, формули і навіть інші таблиці. Висота рядків і ширина стовпців таблиці може бути різною. Кілька клітинок можуть бути об'єднані в одну, а деякі з клітинок можуть бути розділені на кілька. Орієнтація тексту в клітинці може бути горизонтальною або вертикальною. Для різних об'єктів таблиці можна встановити межі різного типу та різну заливку.

    Таблиця як об'єкт текстового документа має такі властивості:

Ø    Розмір таблиці – задається шириною таблиці в сантиметрах або у відсотках від ширини сторінки.

Ø    Кількість стовпців і рядків у таблиці.


Діаграми

Якщо електронна таблиця містить велику кількість числових даних, то проаналізувати їх (порівняти, оцінити їх зміни з протягом часу, встановити співвідношення між ними тощо) достатньо важко. Провести аналіз великої кількості числових даних значно легше, якщо ці дані зобразити графічно.

Для графічного зображення числових даних використовують діаграми.

Діаграма - це графічне зображення, в якому числові дані подаються у вигляді геометричних фігур.

Кожен з типів діаграм має кілька видів. Їх можна переглянути, а також вибрати один з них, відкривши списки відповідних кнопок на вкладці Вставлення у групі Діаграми або відкривши вікно Вставка діаграми вибором кнопки відкриття діалогового вікна цієї ж групи.

З усіх типів діаграм найчастіше використовують гістограми, графіки, кругові, лінійчаті і точкові діаграми. 

Гіперпосилання

Гіперпосилання – це відокремлений фрагмент (в рамках даного розділу ключове слово), при натиску на якому документ пересувається до потрібного місця в документі (зазвичай, для отримання більш детальної інформації). Гіперпосилання можна встановити, як для переходу по відкритому документу, так і для переходу в інші файли та Web-сторінки.

Гіперпосилання має вигляд кольорового підкресленого текстового фрагмента. При наведенні на нього, курсор набуває вигляду руки з піднятим пальцем. Текст гіперпосилання можна форматувати та редагувати, як звичайний текст, зокрема вилучати, вирізати, копіювати, уставляти, а також змінювати шрифт, розмір та накреслення тексту. 


5. Контрольно-оцінювальний етап

Запитання для засвоєння

·                      Що таке презентація?

·                      В яких сферах можна використовувати комп’ютерні презентації?

·                      Які є об’єкти комп’ютерної презентації?

·                      Для чого потрібне гіперпосилання?