19.03.2020

Тема: Переріз кулі площиною

Теорема про переріз кулі. Якщо відстань від центра кулі до площини менша за радіус кулі, то перерізом кулі цією площиною є круг. Центр цього круга є основою перпендикуляра, проведеного з центра кулі до площини перерізу.

Наслідок. Якщо відстань від центра сфери до площини менша за радіус сфери, то перерізом сфери цією площиною є коло. Центр цього кола є основою перпендикуляра, проведеного з центра сфери до площини перерізу.

Діаметральною площиною називають січну площину, яка проходить через центр кулі. Центри кулі й діаметрального перерізу збігаються, а радіус перерізу дорівнює радіусу кулі.

Великим кругом (колом) називають переріз кулі (сфери) діаметральною площиною.

Будь-яка діаметральна площина кулі є її площиною симетрії.

Центр кулі є її центром симетрії.


Математичний диктант.

Кулю перетнуто січною площиною на відстані 8 см від центра кулі, Радіус кулі дорівнює: варіант 1 — 10 см; варіант 2 — 17 см.

Знайдіть:

а) площу великого круга; (2 бали)

б) довжину великого кола; (2 бали)

в) радіус перерізу; (2 бали)

г) площу перерізу; (2 бали)

д) кут між радіусом перерізу і радіусом кулі, проведених в одну точку кола перерізу; (2 бали)

е) площу квадрата, вписаного в переріз. (2 бали)

Відповідь.

Варіант 1. а)  100π см2; б) 20π см; в) 6 см; г) 36π см2: д) arcsin ; е) 72 см2.

Варіант 2. а) 289π см2; б) 34π см; в) 15 см; г) 225π см2: д) arcsin ; е) 450 см2.


Розв'язування задач

1. Катети прямокутного трикутника дорівнюють 30 см і 40 см. На якій відстані від площини трикутника знаходиться центр сфери яка має радіус 65 см і проходить через всі вершини трикутника? (Відповідь. 60 см.)

2. Вершини прямокутника лежать на сфері радіуса 10 см. Знайдіть відстань від центра сфери до площини прямокутника, якщо діаго­наль прямокутника дорівнює 16 см. (Відповідь. 6 см.)

3. Площина перетинає сферу. Діаметр сфери, проведений в одну із то­чок лінії перетину, утворює з площиною кут α. Знайдіть радіус перерізу, якщо діаметр сфери дорівнює d. (Відповідь. cos α.)

4. На поверхні кулі радіуса r дано дві точки, відстань між якими до­рівнює радіусу кулі. Знайдіть найкоротшу відстань між цими точками по поверхні кулі. (Відповідь. .)

5. У кулі радіуса r проведено великий круг і переріз площиною, яка має з великим кругом тільки одну спільну точку й утворює з ним кут α. Знайдіть площу перерізу. (Відповідь, πr2 cos2 α.)

 

Дом.завд.Запитання

1) Скільки осей симетрії має куля (сфера)?

2) Скільки площин симетрії має куля (сфера)?

3) Скільки центрів симетрії має куля (сфера)?